Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Kunst & Cultuur - Toen Lorenzo Viotti aantrad als chef-dirigent had hij een hartenwens: elk jaar een concert geven met het Nederlands Philharmonisch Orkest én het Koor van De Nationale Opera. In zijn eerste concert van het seizoen komt die wens uit met Poulencs Gloria. Ook verkent Viotti de diepte van Mahlers grandioze Symfonie nr. 1.

Koor van De Nationale Opera in Poulencs Gloria
‘Francis Poulenc heeft tegelijkertijd iets van een monnik en een straatschoffie’, zei een vriend van Poulenc eens. Zijn muziek zit dan ook vol tegenstellingen: van Stravinskyaanse dissonanten tot Frans impressionisme en de gouden klankrijkdom uit Hollywoods muzikale hoogtijdagen. Het Gloria voor koor, orkest en sopraansolo heeft een katholieke inborst, maar blinkt uit in humor, frisse schoonheid en theater. Solist is de Amerikaanse sopraan Erin Morley. In The New York Times werd ze geprezen om de ‘zijden helderheid van haar stem’.

Lorenzo Viotti dirigeert Mahlers Symfonie nr. 1
Onder leiding van Lorenzo Viotti speelt het orkest Gustav Mahlers Symfonie nr. 1. Voordat de componist zijn eerste symfonie durfde te publiceren, schreef hij al aardig wat andere symfonieën. ‘Een symfonie moet als de wereld zijn, het moet alles omvatten’, zei Mahler over zijn muziek. En inderdaad, hij schept in deze Symfonie nr. 1 een complete wereld waarin zijn liefde voor de natuur en zijn fascinatie voor de mens - in al zijn pracht en onvolkomenheid - volop de ruimte krijgen.

29 okt 2022 20:15u Het Concertgebouw Koop kaarten

De Wiener Musikverein
Chef-dirigent Lorenzo Viotti is dit seizoen artist-in-residence bij de Wiener Musikverein en neemt het orkest mee naar de beroemde concertzaal in Wenen. Onder zijn leiding spelen ze dit programma op 2 november 2022 met het koor van de Musikverein. 

Quote

Uitgaan nu.nl

28 maart 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching