22
Fri, Nov

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

De vertegenwoordigers van de FisH-top brachten een niet te missen boodschap over tijdens de Europese top over cultureel erfgoed in Praag. Beeld: EHT - NLMagazine Landgoederen en Groen gebieden - Stages en vrijwilligerswerk alleen zijn niet genoeg om een nieuwe generatie erfgoedprofessionals aan het werk te krijgen. In de Tsjechische hoofdstad Praag werd in de laatste week van september het heden en de toekomst van het cultureel erfgoed in Europa getoond.

Terwijl gevestigde erfgoedprofessionals elkaar ontmoetten op de door Europa Nostra georganiseerde European Cultural Heritage Summit, kwamen veel jonge professionals naar de tegelijkertijd georganiseerde Future is Heritage Summit (FisH, een initiatief van het Nederlandse Erfgoed Brabant en erfgoed Gelderland). Beide groepen kwamen elkaar tijdens verschillende evenementen regelmatig tegen.

Nadat ze in zichzelf hebben geïnvesteerd door te studeren voor een bachelor-, master- en zelfs doctoraatsdiploma, moeten de meeste jonge erfgoedprofessionals jongleren met stages en vrijwilligerswerk en banen buiten de sector. Veel jongeren, uit heel Europa, hebben het gevoel dat er een gebrek is aan fatsoenlijke mogelijkheden om zich in de sector te vestigen. De eindeloze stroom stages en vrijwilligerswerk die ze nu vaak doen vermoeit de generatie die voor het erfgoed van Europa moeten zorgen.

Tijdens de slotzittingen van de Europese erfgoedtop namen vertegenwoordigers van de FisH-top het initiatief om de moeilijkheden waarmee zij worden geconfronteerd, aan te kaarten. Ze stapten op het podium en luchtten hun hart.

Voor hun overtuigende toespraak met de titel “Zonder jonge professionals, geen toekomst voor erfgoed” kregen zij een staande ovatie van het publiek. De gastheer van de sessie, de secretaris-generaal van Europa Nostra, Sneška Quaedvlieg-Mihailović, sprak de volledige steun van Europa Nostra uit voor het bepleiten van meer en betere kansen op werk voor de volgende generatie erfgoedprofessionals.

Tokenisme
De kritische boodschap van de erfgoedjongeren is geen nieuw geluid, zeker niet in 2022, het Europees Jaar van de jeugd. Initiatieven en jonge professionals worden vaak bejubeld en geprezen door organisatoren en mensen die in de sector gevestigd zijn. Maar met weinig kansen en een gebrek aan vertegenwoordiging voor de jongere generaties zijn ook veel jongeren uit andere sectoren niet blij. Geen wonder, want het woord ‘jeugd’ werd tijdens beide toppen veelvuldig genoemd, maar concrete oplossingen bleven uit.

Vicevoorzitter van het Europees Jeugdforum Frédéric Piccavet sprak onlangs soortgelijke woorden over de vaak symbolische integratie (tokenisme) van jongeren, zonder hun echte macht te geven. Nadat de Europese Commissie tijdens de conferentie over de toekomst van Europa een afgezwakte variant van een jongerenpanel had gepresenteerd, was hij van mening dat de jongeren echt een belangrijke rol moeten spelen. “We zijn het beu om over het hoofd te worden gezien of te worden gebagatelliseerd”, zei hij tegen nieuwsplatform EURACTIV (eng).

De glasheldere verklaring van de vertegenwoordigers van de FisH-top laat zien dat jongeren zich willen inzetten voor het werken met en beschermen van cultureel erfgoed. Maar die brug kan alleen worden geslagen als zij echt de ruimte en de middelen krijgen om een verschil te maken in de sector.

Vertaald uit het Engels.
Bron: Erfgoedstem

 

Quote

Uitgaan nu.nl

22 november 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching