Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Uitgaan, vrije tijd - Van zeilend vrachtschip naar woonark, uitgebrand wrak, familieschip en tot slot naar zeilend dagtochtenschip. Korter kun je de geschiedenis van het 112-jarige skûtsje Nooit Volmaakt niet samenvatten. De huidige schipper/eigenaar Rob vertelt er met veel passie over tijdens deze oer-Hollandse rondvaart over de rustgevende Kagerplassen. Vaar mee en ervaar een dagje rust, natuur en gezellig samenzijn.

Skûtsjeschipper op de Kaag
Hijs de zeilen, koers naar het open water, snuif de frisse lucht en beleef het gevoel van vrijheid en avontuur. In de schaduw van Leiden liggen de weidse Kagerplassen, een walhalla voor watersporters en wereldzeilers. Zoals Rob, die je met zijn authentieke skûtsje alle weetjes van het schippersleven onthult. Als skûtsjeschipper ervaar je het vrije gevoel op het water, de fraaie uitzichten, de watervogels die verschrikt wegfladderen én de gezelligheid aan boord en op een eiland. Trossen los!

Zodra we op de Kaag zijn ervaren we de stilte op het water en voelen we de wind door onze haren. “Dat gevoel verveelt nooit”, verzekert schipper Rob, die alle mooie plekjes van het gebied weet te vinden. En het leuke: bij elk hoekje heeft hij een stukje geschiedenis paraat. Tijdens onze tocht over de Kagerplassen glijdt een landschap voorbij met kleine rietsloten, vaarten, eilanden, polders en prachtige luchten. Een natuurfilm waarin de zeilers, surfers en suppers figuranten zijn en wij als hulpschippers de hoofdrol spelen.

Typisch Hollands
“Samen met het Braassemermeer liggen de Kagerplassen in het gebied met de meeste molens van Nederland. En elk eilandje hier heeft z’n eigen molen om er voor droge voeten te zorgen”, vertelt Rob. Molens en de beroemde Hollandse wolkenluchten. Schilder Jacob van Ruisdael zou er meteen weer een nieuw meesterwerk van maken. Het verwerken van al die typisch Hollandse indrukken maakt hongerig. Maar de lunch is nabij. Bij het idyllische Kaageiland meert de Nooit Volmaakt aan bij restaurant ’t Kompas, gevestigd in een voormalige hooischuur. Wat eerder een van de bekendste oud-Hollandse restaurants van de omgeving was is nu gerenoveerd tot een sfeervol en eigentijds ingericht eetadres.

Brandnetel of pesto?
Hier gunnen we onze zeebenen wat rust. We verblijven ongeveer anderhalf uur op het eiland en kunnen daardoor na de lunch het eiland nog verkennen. Bijvoorbeeld om nog even een stuk zelfgemaakte boerenkaas te halen bij de Kaagse Boer. Johan en Sandra maken er de ambachtelijke Leidse Kaas, de enige echte ‘rode’ kaas met ingedrukte sleutels. We twijfelen. Gaan we toch liever voor de Boeren Goudse met of zonder kruiden? Of toch voor de brandnetel- of pestokaas?

Stilletjes door de Boerenbuurt
Met een pondje kaas in onze tas hijsen we in de middag de zeilen weer. “Ajay Captain!” Dan varen we verder de Kagerplassen op, bijvoorbeeld richting Warmond of als de wind uit de juiste hoek komt, door de Boerenbuurt, waar het niet is toegestaan om de motor te starten. Dan vaart de Nooit Volmaakt hier op de zeilen doorheen. Al dan niet geassisteerd door de vaarbomen die schipper Rob altijd aan boord heeft liggen, voor als de wind het even laat afweten. Tegen het einde van de middag varen we richting Oude Wetering, naar de plek waar deze onvergetelijke dag begon.

Meer weten?
Stuur een e-mail naar:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. of bel ons tijdens op: 070-2210187.

Quote

Uitgaan nu.nl

25 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching