Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Kunst & Cultuur - Van 1 december 2022 t/m 27 augustus 2023 presenteert Museum Het Schip een tentoonstelling over de relatie van de Amsterdamse School met Nederlands-Indië, het tegenwoordige Indonesië. Met films, foto’s en vele (kunst)voorwerpen laat de expositie zien hoe de Nederlandse architectuurbeweging werd beïnvloed en verrijkt door de vormen, kleuren en materialen uit de voormalige kolonie.

De kolonie Nederlands-Indië was voor Nederland met zijn koffie, suiker, tabak, specerijen en andere goederen niet alleen economisch een rijke inkomstenbron, het was ook een bron van inspiratie voor architecten en vormgevers. De rijkdom aan vormen, kleuren en materialen maakten op de vernieuwers van de Nieuwe Kunst en de Amsterdamse School diepe indruk. Vooral de tempelcomplexen, volksarchitectuur en ambachten werden door hen met veel interesse en waardering bestudeerd. Sommigen reisden naar Indië, anderen deden indrukken op bij internationale evenementen zoals de Wereldexpositie in 1910 in Brussel, waar lokale huizen werden tentoongesteld  en ambachten als batik en vlechten werden beoefend.

Op de tentoonstelling Indonesië en de Amsterdamse School krijg je met films, foto’s en (kunst)voorwerpen een duidelijk beeld van de Indische invloed op gebouwen, beelden en versieringen van de Amsterdamse School. Een mooi voorbeeld zijn de golvende daken van de Minangkabau, een Indische bevolkingsgroep, die je als beeldrijm terugziet bij de huizen van de Amsterdamse School die tussen 1910 en 1940 werden gebouwd. Andere Indische vormen, materialen en ook mythes, zoals gevlochten manden, de Gunungan en het bovennatuurlijke wezen Naga, waren bij de vormgevers van de Amsterdamse School inspiratiebronnen voor meubels, metselverbanden en vele kunstvoorwerpen.

De expositie geeft niet alleen een Nederlandse blik. In filmfragmenten vertellen Indonesische experts op het gebied van kunst en architectuur over de achtergronden van de inspiratiebronnen van de Amsterdamse School en de invloed hiervan op Indonesië.

Quote

Uitgaan nu.nl

29 september 2022

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching