NLMagazine Kunst & Cultuur, Geschiedenis – VIDEO - In Venlo vind je het Limburgs Museum. Zoals de naam al doet vermoeden staat Limburg, de internationale grensprovincie, centraal in dit museum. Samen met de bezoekers gaat het Limburgs Museum op ontdekkingstocht naar wat Limburg precies is, en wie dat bepaalt.
Aan de hand van een rijke collectie archeologie, bewegend beeld en cultuurgeschiedenis word je meegenomen naar wat Limburg ooit was. Hierbij kun je onder andere de tijd van de Romeinen, machtige achttiend-eeuwse vrouwen en die van dappere mijnwerkers ontdekken.
De start van de geschiedenis in Nederland
De geschiedenis van Nederland begint in Limburg, aangezien daar de oudste archeologische vondsten gevonden zijn. In de collectie van het Limburgs Museum vind je grote archeologische topstukken uit de prehistorie tot aan de middeleeuwen. Een van de topstukken is een Romeinse fresco uit Maasbracht. Het is een van de weinige afbeeldingen van de Romeinen in Nederland en komt uit 50 na Christus. De fresco is gevonden in villa Maasbracht, wat een uniek gegeven is. Middeleeuwers sloopten namelijk vaak de gebouwen van hun voorgangers om de stenen te hergebruiken voor andere doeleinden. Dit is echter niet gebeurd in Maasbracht. Daar zijn de fresco’s namelijk van de muur gehaald en bewaard in een kelder, waar ze uiteindelijk gevonden zijn.
Drie grote verhalen in het Limburgs Museum
De collectie van het Limburgs Museum telt ongeveer 85.000 voorwerpen. Met deze voorwerpen wil het museum drie grote verhalen vertellen. Deze verhalen gaan over wat Limburg, Limburg maakt, hoe Limburg veranderd is en waarom de provincie het meest internationale stukje van Nederland is.
Buiten de museummuren
De objecten die te zien zijn in het depot zijn voorbeelden van hoe het Limburgs Museum context geeft aan de verhalen van Limburg. Deze verhalen worden niet alleen gepresenteerd in het museum, maar ook online en elders in de provincie heen door middel van pop-up tentoonstellingen. Daarnaast gaat het Limburgs Museum een actief partnerschap aan met jonge makers, professionals en Limburgers. Zo worden zij uitgenodigd om actief met elkaar in gesprek te gaan om vragen te beantwoorden over Limburg, haar cultuur en de mensen. Alle beelden van de bezoekers samen, in combinatie met de persoonlijke verhalen van oude en nieuwe Limburgers, brengen ons namelijk dichterbij het échte Limburg, zo gelooft het Limburgs Museum.
Bron: MuseumTV