Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Drachten Kunst & Cultuur VIDEO - In een voormalige minderbroedersklooster in het centrum van de Friese stad Drachten vind je Museum Dr8888, een museum voor moderne en hedendaagse kunst. In de kerncollectie zijn stromingen als Dada, De Stijl en het expressionisme vertegenwoordigd als mede verzamelingen zilver, oude kronieken en glas-in-lood.

De kunstcollectie vindt zijn oorsprong bij de twee broers Thijs en Evert Rinsema én de andere kunstenaars die met name tijdens het interbellum naar Drachten kwamen.

Video - De collectie van Museum Dr8888 - MuseumTV

Gemobiliseerd en geïnspireerd
De gebroeders Rinsema verdienen hun geld met het maken van schoenen, maar hun vrije tijd besteden ze het liefst aan kunst en cultuur. Wanneer Evert Rinsema, de jongste van de twee, in 1914 gemobiliseerd wordt en vertrekt naar de grens van België, ontmoet hij daar kunstenaar Theo van Doesburg. De twee raken bevriend en Evert raakt geïnspireerd door de abstracte werkwijze van Van Doesburg. Dit is duidelijk terug te zien in de schilderijen van Rinsema: waar hij voor zijn mobilisatie nog vrij traditioneel schilderde, zie je dat hij na zijn thuiskomst in 1916 geabstraheerde werken begint te maken.

Dada en De Stijl
In de jaren ’20 groeit Drachten uit tot een populaire ontmoetingsplek voor kunstenaars. Behalve Doesburg maakten Thijs en Evert Rinsema nog meer contacten binnen de internationale avant-garde en ontmoetten ze vertegenwoordigers van de kunststromingen De Stijl en Dada. In de collectie van Museum Dr8888 vind je behalve een aantal topwerken van Theo van Doesburg ook wekren van de Duitse dadaïst Kurt Schwitters en twee bruiklenen van kunstenaar en fotograaf Man Ray.

Haar kunst, haar verhaal
Museum Dr8888 heeft als missie om zijn kunst- en cultuurhistorische collectie te behouden en verhalen te presenteren. Een verhaal dat volgens het museum nog te vaak onderbelicht blijft is die van de vrouwelijke kunstenaar. In de tijdelijke tentoonstelling Vrouwenpalet 1900-1950, die je in de bovenstaande documentaire kunt zien, vertelt het museum in samenwerking met De Wieger het verhaal van 24 vrouwelijke kunstenaars die aan het begin van de twintigste eeuw actief waren.

Voor meer informatie over Museum Dr8888 bezoek je de website van het museum. Om alvast een impressie te krijgen van het museum, bekijk je onze korte documentaire. Vind je het leuk om terug in de tijd te gaan? In 2017 brachten we ook al een bezoek aan Museum Dr8888.

Meer informatie
Museum Dr8888
Museumplein 2
9203 DD
Drachten
0512 515647
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Quote

Uitgaan nu.nl

12 augustus 2022

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching