NLMagazine Geschiedenis - Met de technologische innovaties van tegenwoordig zijn een heleboel andere voorwerpen – die je vroeger allemaal gebruikte – onnodig gemaakt. Daarom lijken ze langzaam te verdwijnen. En dat is in sommige gevallen best jammer.
Schoolbord en krijtjes
Vroeger waren ze in ieder klaslokaal te vinden: het ouderwetse, zwarte schoolbord of krijtbord. Nu heeft ieder klaslokaal een whiteboard en/of smartboard waar de computer op wordt aangesloten. Dat betekent geen stoffige wisser meer, geen afschuwelijk gekras van nagels op het bord van een lollig klasgenootje, en geen gepruts met krijtjes die bijna op zijn. Het is nu een stuk moderner en handiger, maar toch: zo’n krijtbord stond wel een stuk gezelliger.
Fluitketel
Fluitketels leken even uit het standaard keukenbeeld te verdwijnen, maar voor de liefhebbers van retroproducten maken ze juist een grote comeback. Tegenwoordig zijn er allerlei hippe fluitketels te bestellen in mooie pastelkleuren. Maar de echte simpele metalen fluitketel van vroeger, die zie je in de moderne keuken niet zo vaak meer terug. De meeste mensen gebruiken nu een elektrische waterkoker. Daar hoef je het fornuis niet voor aan te zetten, en die maakt ook een stuk minder herrie.
Telraam
Elektrische rekenmachine? Nee hoor, vroeger gebruikte je gewoon het telraam of rekenrek. Op dit simpele instrument schoof je kraaltjes heen en weer en zo kon je dingen optellen of aftrekken. Het ging misschien een stuk minder snel dan een rekenmachine, maar zo werd wel heel goed visueel gemaakt wát je precies deed wanneer je sommen maakte.
Spoorboekje
In de jaren ’30 verscheen voor het eerst het spoorboekje: een overzicht van alle dienstregelingen van de trein. Daar moest je dus in kijken om je reis te plannen. Tegenwoordig gebruik iedereen de website of app op hun telefoon om hun treinreis uit te vogelen. Wel een stuk handiger, want nu weet je het ook meteen of een trein vertraagd is. Vroeger moest je voor iedere nieuwe dienstregeling weer een nieuw spoorboekje gebruiken!
Telefoonboek
Een vergelijkbaar verhaal: het telefoonboek. Als je iemand wilde bellen, zocht je hun achternaam op in het telefoonboek. Waren er nou veel mensen met dezelfde achternaam en dezelfde voorletter, dan moest je nog wel eens gokken. Ieder jaar kwam er een nieuw telefoonboek uit met alle nieuwe telefoonnummers. Dat is tegenwoordig ook achterhaald: de telefoonnummers veranderen met de komst van de mobiele telefoons zo snel. Bovendien zet je nu het nummer van iemand die je kent meteen in je contactenlijst. En de andere telefoonnummers? Die zoeken we gewoon op via Google.
Vaste telefoon
Over telefoons gesproken … de vaste huistelefoons lijken ook steeds meer uit onze huishoudens te verdwijnen. Omdat iedereen een mobiele telefoon heeft, worden de vaste telefoons steeds minder gebruikt. Hoewel de generatie uit de 20e eeuw nog wel vaste telefoons heeft, is de kans groot dat de generatie uit de 21e eeuw dat soort telefoons niet meer gaat aanschaffen.
Welke van deze voorwerpen heb jij nog thuis? En zijn er meer voorwerpen die langzaam verdwijnen?
Meer blogs:
Met welk schrijfwaar schreef jij vroeger? Dit zijn nostalgische herinneringen aan de kroontjespen. Herinner jij het geluid van een handkoffiemolen nog? Dit zijn verschillende vergeten geluiden
Bron: Schoolbank.nl