Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Energie - Gemeenten krijgen 218,5 miljoen euro voor ondersteuning van kwetsbare huishoudens bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Vanwege de gestegen energieprijzen wil het kabinet snel tot uitkering aan gemeenten overgaan.

Het gaat om 150 miljoen euro extra voor energiebesparende maatregelen, plus 68,5 miljoen euro die al beschikbaar was gesteld in het Nationaal Isolatieprogramma voor de lokale isolatieaanpak van gemeenten. Begin dit jaar is ook al 150 miljoen euro vanuit het Rijk uitgekeerd om huishoudens te helpen bij het verduurzamen van hun woning.

In maart besloot het kabinet daar 150 miljoen, eigenlijk bestemd voor 2026, bovenop te doen voor energiebesparende maatregelen. Het kabinet wil dit bedrag nu samen met de 68,5 miljoen snel uitkeren, nog voordat de Eerste en Tweede Kamer het voorstel formeel hebben goedgekeurd. De Comptabiliteitswet 2016 zou daarvoor de ruimte bieden.

Op korte termijn
Dat schrijft minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. ‘Gemeenten zijn met de 150 miljoen actief van start gegaan. Met dit geld hebben zij zo snel mogelijk zo veel mogelijk kwetsbare huishoudens kunnen helpen,’ meldt de bewindsman. ‘Het kabinet wil het extra geld aan de gemeenten snel uitkeren om de bestaande aanpak te intensiveren en uit te breiden. Zo kunnen huishoudens op korte termijn worden ondersteund om energiebesparende maatregelen te nemen.’

Urgenter
TNO berekende vorig najaar dat ongeveer 550.000 huishoudens te maken hebben met energiearmoede. Ze hebben hoge energiekosten en een laag inkomen en wonen vaak in een huis dat niet goed is geïsoleerd. Maar de omvang van deze groep is volgens het CBS door onder andere stijgende energieprijzen veel groter inmiddels. Ook de ernst van de problematiek is toegenomen.
‘Dat betekent ook dat de problemen waar gemeenten mee te maken hebben om huishoudens te ondersteunen met energiebesparende maatregelen groter en (nog) urgenter zijn geworden,’ schrijft De Jonge.

Bron: GemeenteNu

Quote

Uitgaan nu.nl

31 mei 2023

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching