Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Vitamine B12 is een belangrijke vitamine die invloed heeft op het aanmaken van cellen en weefsels in ons lichaam. Vitamine B12 ondersteunt het immuunsysteem en is essentieel voor de energiehuishouding in het lichaam en voor het goed functioneren van het zenuwstelsel. Een gebrek aan vitamine B12 kan daarom serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid. Je leest vaak dat vitamine B12 speciaal voor oudere mensen goed is; dat is een fabeltje. B12 is belangrijk voor iedereen maar voor sommige groepen is extra inname van deze vitamine geen overbodige luxe.

Ouder worden
Voor de opname van vitamine B12 is een stofje uit het maagzuur, intrinsieke factor, nodig. Deze stof bindt zich aan de vitamine B12, waarna het in de darmen kan worden opgenomen. Ga je ‘al wat langer mee’, dan neemt de productie van maagzuur en intrinsieke factor af waardoor vitamine B12 minder goed wordt opgenomen.

Medicijngebruik
Sommige medicijnen kunnen invloed hebben op de hoeveelheid voedingsstoffen in je lichaam. Protonpompremmers, zoals omeprazol en pantoprazol, zijn medicijnen tegen maagzuur. Een bijwerking van deze medicijnen is dat je lichaam minder vitamine B12 kan opnemen. Als je de protonpompremmers maanden of jaren gebruikt, dan kun je een tekort aan vitamine B12 krijgen.

Voor metformine, een medicijn bij diabetes, geldt hetzelfde. Een bijwerking van metformine is dat je lichaam minder vitamine B12 kan opnemen. Vooral als je al jaren metformine gebruikt, dan kun je een tekort aan vitamine B12 krijgen.

Bekijk voor meer informatie over tegelijk gebruik van medicijnen en voedingssupplementen onze informatiepagina.

Vegetarisch eetpatroon
Vitamine B12 komt hoofdzakelijk voor in dierlijke producten zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Mensen die weinig of geen producten van dierlijke afkomst gebruiken, kunnen te weinig vitamine B12 binnenkrijgen. Voor vegetariërs en veganisten is het daarom belangrijk om een vitamine B12 supplement te gebruiken.

Zwangerschap en borstvoeding
Tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding heeft het lichaam een grotere behoefte aan vitamine B12. Extra vitamine B12 tijdens de zwangerschap en borstvoeding kan daarom nuttig zijn.  

Maagverkleining
Als je een maagverkleining of een gastric bypass hebt gehad dan maak je minder maagzuur en intrinsieke factor aan. Hierdoor kan je minder goed vitamine B12 opnemen. Daarnaast is er bij een gastric bypass ook een stuk van de darm verwijderd. Door de kortere darm wordt er ook minder vitamine B12 opgenomen.

Bespreek altijd met je arts welke voedingssupplementen je het beste kunt nemen na een maagverkleining. Dagelijks een multivitamine is een vaak voorkomend advies, maar soms is het nodig om bepaalde hoog gedoseerde vitamines te gebruiken. Ook zijn er speciale multivitamines voor gastric bypass verkrijgbaar. Zo kun je voorkomen dat je vitamine- en mineralentekorten krijgt en bijbehorende klachten.

Maag- en darmaandoeningen
Om voldoende vitamine B12 uit voeding op te kunnen nemen zijn goed functionerende maag en darmen belangrijk. Wanneer jouw maag of darmen niet goed functioneren door een aandoening of wanneer je een stuk darm mist kan het zijn dat je minder goed vitamine B12 opneemt. Bij maag- en darmaandoeningen kan het daarom nuttig zijn om extra vitamine B12 te nemen.

Bron: Informatiecentrum voedingssupplementen

Quote

Uitgaan nu.nl

05 juli 2022

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching