Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Door Franke van der Laan - NLMagazine Natuur - De Anna Paulownaboom is geen inheemse soort, maar hij staat wel degelijk in onze polder en is de moeite waard om nader aandacht aan te besteden. De boom komt oorspronkelijk uit Oost-Azië, heeft extreem grote bladeren, kan een meter of 25 hoog worden en bloeit prachtig in mei, voordat de bladeren verschijnen. Zie foto met inzet. In Nederland wordt de boom vaak maar 10 m hoog.

Het is ook een zeer snel groeiende boom. Sommigen zien in deze soort een (deel van de) oplossing voor de klimaatcrisis, omdat hij bij die snelle groei snel zeer veel CO2 vast legt. De Paulownia heet ook wel princessenboom of keizersboom.

Bijzonder
De naam van de Anna Paulownaboom stamt van onze eigen ex koningin Anna Paulowna, de vrouw van Koning Willem II. Zij was verrukt van de opvallende bladeren en bloemen van de boom. Haar man was de ‘ingenieurkoning’, die de stoommachine introduceerde om onze polder droog te malen. Zij hield daarbij met hem ook de voortgang in de gaten van dit mega-experiment en had onder de beuk, die er nog steeds staat, bij het Kaaggemaal een eigen zitje. Die beuk inmiddels minstens 180 jaar oud. In China is het een gebruik om een Paulownia te planten op de begraven moederkoek van een meisje. Omdat hij zo snel groeit, kon zij, als zij trouwde van die boom haar meubilair laten zagen of voorwerpen voor haar bruidsschat.

Waar
In de Haarlemmermeer staan een aantal mooie exemplaren bv in de IJtocht zone bij de Braambosschool. De meerbomen-actie maakt ook allerlei leuke initiatieven los. Zo was er vorig jaar iemand die Paulownia’s opkweekte en toen hij ruimtegebrek kreeg, heeft hij 50 stekjes gedoneerd. Die zijn nu inmiddels 1-2 m groot en beschikbaar voor bijzondere gevallen om uitgeplant te worden op een plek waar ze volwassen kunnen worden. Verzoeken daarvoor kunnen tot 1 april ingediend worden. De Anna Paulownaboom houdt van humusrijke, goed doorlatende grond en beschutte en zonnige plek. Jonge planten kunnen slecht tegen nachtvorst. Oudere bomen zijn winterhard. 

Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl

Quote

Uitgaan nu.nl

22 januari 2025

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching