Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Nieuwe tentoonstelling en boekpresentatie - NLMagazine Kunst & Cultuur - André de Jong pioniert al vijf decennia aan de grenzen van de tekenkunst. In de nieuwe monografie Acts of Drawing wordt zijn werk aan de orde gesteld in thematisch geordende hoofdstukken die de titels van zijn series dragen, zoals ‘Lichaam-landschap’ en ‘Folds’.

De verwijzingen naar de verschillende tijdsmomenten van een etmaal nodigen de toeschouwer uit zich te verhouden tot De Jongs werkwijze die zijn oorsprong vindt in alledaagse handelingen. Hoogtepunten uit deze series, die met veel positieve waardering zijn ontvangen na tentoonstellingen in Amsterdam en New York, zullen bij The Merchant House te zien zijn. 

Het boek biedt ook een inleiding op de enorme hoeveelheid fotografisch werk van de kunstenaar. Tijdens de recente lockdowns legde De Jong, die in de vorm van zijn leven is, opnieuw fotografische observaties vast in en rond zijn atelier. De foto’s van De Jong zijn, zoals Jan Postma in het boek opmerkt, ‘beelden die lijken te zoeken naar het moment waarop de werkelijkheid onherkenbaar wordt.’ 

Biografie
André de Jong (NL, 1945) zoekt met zijn magistrale oeuvre al meer dan vijftig jaar de grenzen op van het tekenen. Naast tekenaar is hij een toegewijd fotograaf, een performancekunstenaar, beoefenaar van land art en een meester in sculpturale vormgeving. In 1979 vestigde De Jong zich in Friesland. Hij wisselt lange perioden van teruggetrokken werken af met reizen door IJsland en Noorwegen, een weerspiegeling van zijn vroege artistieke keuze – vandaag de dag visionairder dan ooit – om de confrontatie met onze ongemakkelijke aanwezigheid in de natuur aan te gaan. 

Met zijn wortels in een poëtische verbeelding van het lichaam, van ons ambivalente en genderfluïde zelfbewustzijn, heeft de kunst van André de Jong een unieke sociale en intersubjectieve zeggingskracht. Zijn visie heeft de kracht ons te ontroeren en veranderen. 

Meer informatie

  • Opening: Saturday 18 September (Signing from 17:00);

  • The new monograph of André de Jong (NL, 1945), Acts of Drawing, is published by TMH with the support of the Mondriaan Fonds.

  • The artist will be present to sign.

  • De tentoonstelling van André de Jong bij The Merchant House duurt van donderdag 16 september t/m vrijdag 21 nov, 2021.

  • Locatie: The Merchant House, Herengracht 254, 1016 BV Amsterdam

  • www.merchanthouse.nl

Quote

Uitgaan nu.nl

25 oktober 2021

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching