NL Magazine Uitgaan - ID&T is verbijsterd en sluit zich aan bij vreedzaam protestmars georganiseerd door de sector. Het kabinet heeft maandagavond (13-8) tijdens de persconferentie bekendgemaakt dat in ieder geval tot 20 september ongeplaceerde evenementen met meer dan 750 bezoekers niet zijn toegestaan.
Rosanne Janmaat, COO van de ID&T Groep: “Wij hebben met Fieldlab als land echt een voortrekkersrol genomen ten opzichte van de rest van de wereld. Inmiddels is het op allerlei plekken weer mogelijk evenementen te bezoeken, denk aan Freedom Day in de UK, Lollapalooza in de US, Exit in Servië en de aangekondigde versoepelingen voor evenementen tot 75,000 bezoekers in België en blijven wij met lege handen achter. Nederland is altijd toonaangevend geweest in de wereld als het gaat om professioneel organiseren van festivals en staat nu achteraan in de rij en wordt, als het zo doorgaat, door het beleid van de overheid 10-15 jaar terug de tijd in geslingerd."
Vanuit de sector is het initiatief ‘Unmute Us!’ gestart, de ID&T Groep ondersteunt dit. “Na 2 jaar jojo-beleid, voelt dit wéér als een worst die ons wordt voorgehouden en blijven we achter met een onzekere toekomst. Dit geldt voor iedereen die betrokken is bij onze sector, alle jongeren/ jongvolwassenen en andere evenementen liefhebbers. Daarom wordt op 21 augustus een protest georganiseerd waarbij wij onze achterban, fans, toeleveranciers, artiesten en andere eventprofessionals oproepen zich aan te sluiten en opening per september af te dwingen.” aldus Janmaat.
Met de vreedzame mars wil de sector een snelle, maar ook duurzame oplossing afdwingen.
Achtergrondinformatie
Op vrijdag 9 juli 2021 heeft festivalorganisator de ID&T Groep, bekend van onder andere Mysteryland, Milkshake en Decibel outdoor, aangekondigd een kort geding tegen de overheid aan te spannen naar aanleiding van de maatregelen die op diezelfde dag zijn aangekondigd. De organisatie is het niet eens met de onlangs genomen beslissing van het kabinet om ongeplaceerde publieksevenementen categorisch te verbieden en zien de beslissing als onzorgvuldig voorbereid en onjuist. Onder de mede-eisers vallen organisaties zoals Paaspop, Apenkooi en Par-T.
Nadat minister De Jonge een gesprek heeft aangevraagd met de sector, dat plaatsvond op dinsdag 20 juli, werd het kort geding eerder aangehouden. Omdat op maandag 26 juli bleek dat het kabinet niet voor 1 augustus duidelijkheid zou scheppen over evenementen zonder overnachting, voelden de organisatie en haar mede-eisers zich genoodzaakt het kort geding voort te zetten. Op woensdag 28 juli bracht het kabinet naar buiten toch op 2 augustus al een besluit te nemen, waarna ID&T Groep c.s. het kort geding nogmaals aanhoudt. Op 2 augustus besloot het kabinet dat ongeplaceerde evenementen zonder overnachting met een capaciteit groter dan 750 bezoekers tot 1 september vooralsnog niet zijn toegestaan. Omdat dit besluit gepaard ging met een OMT-advies toegespitst op evenementen zag ID&T Groep c.s. geen juridische grond om het kort geding voort te zetten.