Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Kunst & Cultuur - The Merchant House (TMH) deel aan het herfst-kunstseizoen van Amsterdam en aan Unseen 2021 met haar nieuwe tentoonstellingsprojecten en publicaties. Het programma wordt gefinancierd uit kunstverkopen en richt zich op gratis publieke evenementen en de gedeelde ervaring van kunst.

ZHU HONG & SYLVIE BONNOT: AMSTEL / BRUG / DELIRIUM 
De Franse kunstenaars Sylvie Bonnot en Zhu Hong (geboren in China) brengen in dit gezamenlijke project in Amsterdam vijftien jaar van experimenteren met artistieke ingrepen in ruimtes samen. Ze raakten bevriend toen ze aan hun tentoonstelling in The Merchant House werkten in 2017. In Capital C kiezen ze de architectuur en de geschiedenis van het gebouw als vertrekpunt, zowel het verleden als het heden, en betrekken dat op de rivier de Amstel. Het thema water is voor beide kunstenaars betekenisvol. Het wordt soms uitbundig, dan weer omfloerst in beeld gebracht en vormt een verbindend element van waaruit vragen te stellen zijn aan de vele bruggen die we slaan, over rivieren, tussen mensen of in onze dromen. Voor beide kunstenaars is fotografie het uitgangspunt. Maar de fotografie gaat uiteindelijk met zichzelf in dialoog en loopt over in andere media, weg van één specifieke kunstvorm. De caleidoscopische uitwisseling van expressieve, multidimensionale kunstwerken nodigt uit tot een intieme ontmoeting met ieder afzonderlijk werk.

De kracht en rijkdom van hun werk heeft voor beide kunstenaars geleid tot institutionele erkenning. Zhu Hong heeft een solotentoonstelling (2021-22) in het Musée d’Arts de Nantes, en Sylvie Bonnot won een residentie prijs aan het Observatoire de l’Espace du CNES (2021-22) en werd onderscheiden met de bijzondere Mention Spéciale du Prix International de l’Art dans l’Espace 2020 door de Académie des Beaux-Arts in Parijs. Ook deed ze in 2019 mee aan de tentoonstelling Mobile/Immobile in het Musée des Archives Nationales in Parijs. Samengesteld door Marsha Plotnitsky, met teksten van Marsha Plotnitsky en Hubert Besacier.

ANDRÉ DE JONG: ACTS OF DRAWING
André de Jong pioniert al vijf decennia aan de grenzen van de tekenkunst. In de nieuwe monografie Acts of Drawing wordt zijn werk aan de orde gesteld in thematisch geordende hoofdstukken die de titels van zijn series dragen, zoals “Lichaam-landschap” en “Folds”. De verwijzingen naar de verschillende tijdsmomenten van een etmaal nodigen de toeschouwer uit zich te verhouden tot De Jongs werkwijze die zijn oorsprong vindt in alledaagse handelingen. Hoogtepunten uit deze series, die met veel positieve waardering zijn ontvangen na tentoonstellingen in Amsterdam en New York, zullen bij The Merchant House te zien zijn. Het boek biedt ook een inleiding op de enorme hoeveelheid fotografisch werk van de kunstenaar.

Tijdens de recente lockdowns legde De Jong, die in de vorm van zijn leven is, opnieuw fotografische observaties vast in en rond zijn atelier. De foto’s van De Jong zijn, zoals Jan Postma in het boek opmerkt, “beelden die lijken te zoeken naar het moment waarop de werkelijkheid onherkenbaar wordt.” De nieuwe afdrukken met als onderwerp bomen, paddenstoelen, gebladerte en bloemen verhouden zich tot de missie die Unseen Photo Fair gekozen heeft: de nog niet verkende grensgebieden van de fotografie binnentrekken.

KOKOU FERDINAND MAKOUVIA: VAN DE AARDE
 Kokou Ferdinand Makouvia (1989) is een prijswinnende multimedia kunstenaar met een unieke blik op de vrijheden en spanningen die meespelen als mensen zich beeldend uitdrukken in materie. Zijn inspiratie haalt hij uit reële en denkbeeldige plaatsen en uit zijn intieme verbinding met de Mina-cultuur. Terwijl zijn werk ontstaat veranderen landkaarten in veelgelaagde sculpturen, gaan fotografische opnames over in het fysieke gebaar van het tekenen en worden kunstbenodigdheden gereedschappen en vice versa, schijnbaar tot in het oneindige. De tentoonstelling is opgezet rondom een site-specific mixed media installatie met daarin zijn kenmerkende keramiek in de vorm van een stromende rivier, opgesteld in de tuin van TMH. Zijn verfijnde ijzeren werken Knocks and Knots, 2017, en de zich uitspreidende moederlijke sculptuur Éviono uit 2018 zijn ook te zien, evenals zijn unieke cameraloze opnames die door perforaties in papier zijn gemaakt , getiteld One Day One Touch, Album Lomé-Ville, 2018.

Makouvia groeide op in Lomé, Togo. Na zijn studie aan de kunstacademie van Abidjan (Ivoorkust) en Valenciennes (Frankrijk) studeerde hij af aan de Académie des Beaux-Arts in Parijs. Momenteel voltooit hij zijn residentie aan De Ateliers in Amsterdam. Dit project is onderdeel van de TMH tentoonstellingencyclus Elements, waarin werk van jonge kunstenaars wordt getoond en die in de lente van 2021 van start ging met Elsa Tomkowiak: De kleuren in en Zhu Hong: Met water.

TMH Boeken en speciale edities 
ANDRÉ DE JONG: ACTS OF DRAWING
Monografie, Marsha Plotnitsky red., Amsterdam 2021
ELSA TOMKOWIAK, ZHU HONG, SYLVIE BONNOT, ANDRÉ DE JONG
Afdrukken in beperkte oplage, 2021

Verdere tentoonstellingen
Vrij 3 sept – zat 31 okt, 2021 (Capital C, Amsterdam)
ZHU HONG & SYLVIE BONNOT: AMSTEL / BRUG / DELIRIUM
Een dialoog met de fotografie en Capital C
 
Don 16 sept – vrij 21 nov, 2021 (TMH, Front Gallery) 
Vrij 17 – zon 19 sept (Unseen 2021 solo)
ANDRÉ DE JONG: ACTS OF DRAWING
Boekpresentatie, tekeningen en nieuwe natuurfotografie
 
Don 16 sept – vrij 21 nov, 2021 (TMH, stijlkamer & tuin)
KOKOU FERDINAND MAKOUVIA: VAN DE AARDE
Site-specific installatie, fotografische indrukken zonder camera en ander werk

Over Merchant House 
The Merchant House presenteert hedendaagse kunstprojecten gefinancierd met de opbrengsten van de verkoop van kunst. Ieder project, samengesteld en gekozen door de oprichter en artistiek directeur Marsha Plotnitsky, omvat naast een uitgebreide tentoonstelling ook culturele en onderzoeksgerichte evenementen en een verzorgde catalogus of een kunstenaarsboek. TMH zette internationale en Nederlandse vernieuwers in de schijnwerpers, zoals Henk Peeters, Jan Schoonhoven, André de Jong, Chuck Close, Carolee Schneemann, Hilarius Hofstede, Craigie Horsfield, Judit Reigl, Pino Pinelli en John Coplans, maar ook jong talent. Sinds de opening in een historisch grachtenpand in 2013 is TMH uitgegroeid tot een moderne versie van de Nederlandse traditie van de koopman – een levendige en openbare kunstruimte.

Quote

Uitgaan nu.nl

23 september 2021

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching