NLMagazine Natuur & Mileu – De Amerikaanse rivierkreeft die zich buitengewoon thuis voelt in de Nederlandse wateren, had tot voor kort eigenlijk geen natuurlijke vijanden in ons land en kan/kon dus heerlijk zijn gang gaan met het graven van holen in dijken en met het negatief beïnvloeden van de Hollandse waterkwaliteit. Het bevalt de rivierkreeft prima hier en dat is ook te merken aan de populatie; ze vinden het hier bij uitstek heerlijk om zich razendsnel voort te planten.
In tegenstelling tot de rivierkreeft zelf, worden wij mensen daar niet vrolijk van.
Otters, de beste oplossing
Onlangs heeft men ontdekt dat de sinds 1979 in Europa beschermde otters, de rivierkreeft als een ultieme maaltijd zien. Het inzetten van otters kan daarom wellicht de ultieme oplossing zijn om schade aan onder andere de dijken binnen de perken te kunnen houden. Op de vraag of de otter de kreeft daadwerkelijk kan uitroeien is, doen de natuurorganisaties geen uitspraak, maar zijn helpende hand bij het in controle houden van de rivierkreeftenplaag is wel degelijk gewenst.
Otters eten in de koude periodes per dag ongeveer een kilogram vis, als het warmer wordt doen ze zich tegoed aan torren maar vooral in het najaar zijn ze dol op rivierkreeften. En tja, als je per dag minimaal één kilo vis eet en je beperkt je tot rivierkreeften, dan moet het beest natuurlijk wel héél veel rivierkreeften eten. Echter, vanwege vernietiging van hun leefgebied hebben we in Nederland niet zoveel otters meer. Dat aantal zal ook niet zo een-twee-drie echt toenemen omdat wij mensen ons steeds meer ruimte toe-eigenen en opeisen waardoor de èchte natuur, en dus ook de otters, aan kwaliteit inboet en minder overlevingskansen krijgt.
Bron: Zoogdiervereniging en Natuurmonumenten.