Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Kunst & Cultuur - The Merchant House in Amsterdam presenteert de tweede solotentoonstelling van Elsa Tomkowiak (FR, 1981). Het werk van Tomkowiak is bezield door de kracht van licht en reflecteert op onze lichamelijke ervaring en op haar persoonlijke geschiedenis. Het werk is erop gericht de ruimtelijke mogelijkheden van schilderkunst en kleur te maximaliseren.

De uitbundige ontmoetingen die haar werken ons bieden, zitten vol verwijzingen naar natuurverschijnselen en roepen ecologische reflecties op.

Met haar recente schilderijen en kleurige objecten slaagde Tomkowiak erin de gedaante te veranderen van het Château Musée de Tournon-sur-Rhône, de Basilique Saint-Vincent de Metz en het universiteitsziekenhuis in Angers, Frankrijk. Ook leverde ze een bijdrage aan ARTZUID 2019 in Amsterdam.

Het werk
Volgens Tomkowiak gaat het er in de schilderkunst niet om de werkelijkheid te representeren; de schilderkunst is juist onderdeel van de werkelijkheid en onze natuurlijke omgeving. Tomkowiaks recentere werk is bijvoorbeeld gebaseerd op de meteorologie. De werken zijn genoemd naar orkanen, cyclonen, en verwante verschijnselen, en ontwikkelen zich in relatie tot de intensiteit van het licht en onze beweging in de ruimte. Dat resulteert in kunst die de toeschouwers omsluit en in zich opneemt met een verontrustende, stralende lichamelijkheid. Tomkowiak raakt aan een diep conflict tussen onze aanwezigheid (in werkomgevingen of al recreërend) en de gevolgen daarvan (voor de natuur en de kunst).

Deze werken, die met een eigengereid kleurenspectrum het licht vastleggen, ontmantelen ook de gebruikelijke noties van kunst-in-een-galerie. Ze gooien de gevestigde rangordes in de schone kunsten overhoop. In het universiteitsziekenhuis in Angers werkte Tomkowiak aan een project waarin ze met een permanente installatie van meerdere schilderijen het gebrek aan daglicht wist te verhelpen. Vervolgens verwierf ze de opdracht van de gemeente Lyon voor een sculptuur, getiteld Out / Albedo 0.34, in de openbare ruimte.

Albedo 100
Deze tentoonstelling verkent haar recente ontdekkingen:
Albedo 100 is een van de eerste werken die verband houden met ‘albedo’, de meeteenheid die het weerkaatsingsvermogen van een oppervlak aangeeft, dat wij waarnemen als verschillende kleuren. Alles komt samen in deze assemblagewerken: heftige Day-Glo pigmenten die er met de vuist ingeslagen zijn, de make-up van de kunstenaar, gevonden schuimrubber, en in zwarte lijsten verpakt plastic. Dit is de esthetiek van een gevangen regenboog, zowel uitnodigend als verontrustend.

Het hoogtepunt van de tentoonstelling is Kelvin 2020, een serie van twintig op kleur gerangschikte werken. Het materiaal voor deze serie bestaat uit sferische plastic banieren die Tomkowiak eerder had geïnstalleerd in het Château-Musée van Tournon-sur-Rhône, maar voor dit werk heeft samengedrukt in funky, vierkante, zwarte lijsten. Het raster met verglijdende kleuren heeft het effect van licht dat over de muren golft. Opnieuw ontwijkt Tomkowiak bestaande categorieën en daagt de toeschouwers uit zich te laten leiden door hun eigen indrukken en preoccupaties.

De kunstenaar
Elsa Tomkowiak (FR, 1981) staat bekend om haar grootschalige, ruimtelijke installaties met eigenzinnig kleurgebruik in de publieke ruimte. Ze kreeg opdrachten voor: het operagebouw in Nantes, twee bruggen in Quebec, CA, en een glazen kas in Pougues-les-Eaux. Ook ontwierp ze een permanente, uit meerdere schilderingen bestaande installatie voor een ziekenhuis in Angers en een reeks interventies in het Château-Musée de Tournon-sur-Rhône. Recent, in 2020, maakte zij een sculpturale interpretatie van de Basilique Saint-Vincent de Metz in Frankrijk. In 2019 werd Tomkowiak geselecteerd om in opdracht een sculptuur te ontwerpen voor een park in Lyon en gevraagd om mee te doen aan de OpenART biënnale van Zweden. Na haar deelname aan de tentoonstelling
Making Things Happen in TMH, 2017-18, werd haar werk geselecteerd voor ARTZUID 2019 in Amsterdam. Tomkowiak woont en werkt in Douarnenez, Frankrijk.

De tentoonstelling van Elsa Tomkowiak vindt t/m 5 september plaats bij The Merchant House, Herengracht 254, 1016 BV Amsterdam.
Voormeer info, raadpleeg:
www.merchanthouse.nl

Quote

Uitgaan nu.nl

23 september 2021

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching