Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Kunst & Cultuur |video| - Je komt niet vaak in aanraking met de Marechaussee. De keren dat het gebeurt kan het spannend en misschien mysterieus overkomen. Grotendeels werkt de Marechaussee achter de schermen om de veiligheid van Nederland te waarborgen. 

In het Marechausseemuseum, gevestigd in het voormalige Koninklijk Weeshuis in Buren, worden verhalen over Marechaussees verteld. Wat houdt het werk van dit krijgsmachtdeel van de Nederlandse overheid in? Kruip bij het Marechausseemuseum zelf in de huid van de Marechaussee en ga op onderzoek uit in de escaperoom. 

De collectie
De Marechaussee zorgt voor de veiligheid van Nederland. Alles wat daarbij komt kijken wordt in het museum tentoongesteld. Het Marechausseemuseum heeft een bijzondere collectie. De vaste expositie vertelt op sfeervolle wijze het verhaal van de Koninklijke Marechaussee. Er zijn veel verschillende objecten te vinden. Denk aan voertuigen zoals jeeps, maar ook aan wapens en uniformen. Aan de hand van al deze voorwerpen, wordt het verhaal van de Koninklijke Marechaussee verteld. Zij doen een groot aantal verschillende taken voor ons land. Namelijk het bewaken van de grenzen, het bewaken en beveiligen van personen zoals het Koninklijk Huis en het bewaken van de krijgsmacht door internationale en militaire politietaken.

Dossier Ben de van Oss
De bende van Oss waren een groep criminelen die in de negentiende en begin twintigste eeuw actief was rondom Oss. Er waren destijds veel moorden, smokkelarij, kortom er was veel geweld. Vanuit heel het land werd de Marechaussee in Oss verzameld om deze bende in toom te houden. Bij de expositie ‘Dossier Oss’ kom je alles te weten over deze zogenaamde bende.

Interactief M-lab
In het M-lab kun je zelf forensisch onderzoek doen. Er is een plaats delict en je mag zelf op inspectie uit om speciale sporen te herleiden. Zo kun je een goed beeld krijgen van alle taken van de Marechaussee.

Bij dit museum leer je van alles over het aanpakken van criminaliteit in het verleden, de geschiedenis van de Marechaussee als orgaan, de rol van de Marechaussee tijdens de Tweede Wereldoorlog en de functie van de Marechaussee in het hedendaagse leven. Marechaussees worden tegenwoordig in een positiever daglicht gesteld. Marechausseemuseum wil dan ook het verleden en heden aan elkaar verbinden. 

Ben je benieuwd geworden naar hoe het er aan toegaat bij de Marechaussee? Kijk dan hieronder naar de mini-docu op MuseumTV

Meer informatie
Adres: Weeshuisstraat 9 4116 BN Buren (GL)

Quote

Uitgaan nu.nl

27 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching