Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Kunst & Cultuur, Muziek - In september 2020 werd een artikel op het internet geplaatst, afkomstig van een zekere Jen B. Larson. Met een intrigerende titel: ‘Tina Bell's hidden legacy: the black woman who created the sound of Grunge’. Nou, dan ga je wel even recht overeind zitten. Heb ik wat gemist als het gaat over Grunge muziek? En wie is die Tina Bell?

Om de spanning er in te houden, eerst een kort verhaaltje over Grunge. Wikipedia - die overigens niets schrijft over Tina Bell (daarover straks meer) - zegt het volgende: "Grunge is een naam voor Amerikaanse gitaarrock die in de late jaren tachtig ontstond in Seattle in de Verenigde Staten. Grunge kwam voort uit de noise rock en alternative rock en koppelt de strakke eenvoud van punk en indierock aan het overstuurde gitaargeluid van heavy metal. (...) De eerste golf van grungegroepen uit Seattle bestond uit groepen als The Melvins, Mudhoney, Green River, Malfunkshun, The Wipers en Soundgarden. (...) Deze bands waren slechts bekend bij een klein publiek." Begin jaren negentig werd het anders: "De tweede golf, waarvan Nirvana en Pearl Jam de belangrijkste vertegenwoordigers waren, brak wel wereldwijd door. Bands als Dinosaur Jr., Buffalo Tom, Lemonheads, Smashing Pumpkins (...) werden meegezogen in de belangstelling."

Grappig om te lezen waarom die Grunge Bands uit Seattle zo konden doorbreken: "Nirvana's album Nevermind(1991) wordt over het algemeen gezien als het hoogtepunt van grunge. Dankzij het commerciële succes van Nirvana groeide grunge in de vroege jaren negentig uit tot een rage. Dit was voor een deel te danken aan de toestand die destijds in de platenindustrie heerste: traditionele inkomstenbronnen als Michal Jackson en Madonna vroegen destijds zulke astronomische voorschotten voor nieuwe albums dat de relatief lage investering in een aantal nieuwe grungebands voor platenmaatschappijen veel interessanter was. Zo kregen tientallen nieuwe acts de kans om door te breken."

Maar waar is Tina Bell nu in dit verhaal te plaatsen? Als je haar naam intikt op Wikipedia, krijg je geen resultaat. Bestaat/bestond Tina dan wel? Jazeker en Jen B. Larsen licht dat (gloedvol) toe in haar internetartikel (dat ik bij de link voeg: het bevat ook filmmateriaal). Haar theorie is dat Tina een van de echte, eerste grondleggers van de Grunge is, maar min of meer uit de geschiedenis is verwijderd. Uitdagende theorie. Jen trekt het nog breder. In alle muziekgenres, Rock, R&B, Jazz etc., krijgen vrouwen nooit de credits als (mede)grondleggers. Ze heeft een punt lijkt me. Kijk alleen maar naar de Blues. Hoe lang heeft het wel niet geduurd voordat eindelijk is erkend dat ook dames als Ma Rainey, Bessie Smith en Big Mama Thornton aan de basis hebben gestaan?

Volgens Jen B. Larsen moet Tina Bell worden gezien als een van de "original masterminds" van de Grunge en is zij de ongekroonde Queen of Grunge: "In 1983, singer Tina Bell contributed foundational material for the earliest incarnations of a genre white man with knit hats and plaid shirts made famous when she co-founded the forgotten post-punk, proto-grunge and sludge metal Seattle band Bam Bam, with her husband Tommy Martin and lifelong friend Scott Ledgerwood ("Scotty Buttocks")." Ook drummer Matt Cameron was oorspronkelijk van de partij, maar ging verder bij Soundgarden en Pearl Jam. Ja, misschien was de naam Bam Bam niet zo aanlokkelijk en te weinig Grungy (doet een beetje denken aan The Flinstones). Of misschien was Tina met haar band inderdaad haar tijd te ver vooruit. Ze zongen al over Ground Zero een jaar of 17 vóór 9/11. Zelf kan ze het niet meer navertellen, want ze overleed al in 2012 op 55-jarige leeftijd. De muziek en de filmpjes van haar en de band zijn zeker de moeite waard. Nog wel een tip: zet het volume (in het begin) niet te hoog, want Bam Bam zet(te) een stevige sound neer.

Meer weten?
Kijk dan op https://images.app.goo.gl/rfKtUCj6omUtf2xD6https://thesonicmosquitosoup.wordpress.com/2019/04/24/grunge-at-ground-zero-the-story-of-bam-bam/

Op Youtube vind je een paar fraaie opnames. Ga daarvoor naar:

https://pleasekillme.com/bam-bam-tina-bell/

Ton Tekstra

Quote

Uitgaan nu.nl

25 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching