Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Kunstenaars Rijksakademie zetten deuren van hun atelier open - NLMagazine Kunst & Cultuur - Het internationale artist-in-residency programma van de Rijksakademie is een unieke omgeving voor de ontwikkeling van de hedendaagse kunstpraktijk.

Een gevarieerde selectie kunstenaars vanuit de hele wereld komt voor twee jaar samen in Amsterdam en vormt hier een dynamische, internationale gemeenschap. Er wordt kunst gemaakt, er vindt een levendige uitwisseling van gedachten en kennis plaats en er is ruimte voor experiment. Elk jaar zetten deze kunstenaars de deuren van hun ateliers een aantal dagen open tijdens de Open Studios. Bezoekers krijgen zo de kans om in contact te komen met de verschillende praktijken en ideeën die de residents hebben ontwikkeld en waarmee ze de grenzen opzoeken van wat hedendaagse kunst kan zijn en doen. 

Uitstel vanwege covid-ellende
Door Covid-19 is de Open Studios 2020, die traditioneel zou plaatsvinden in november 2020, verplaatst naar 17 tot en met 27 juni 2021. 44 kunstenaars tonen gedurende elf dagen nieuw werk. Een extra lange editie, zodat er genoeg tijd en ruimte is om bezoekers te kunnen ontvangen. Meer details over programma's en reserveringen volgen te zijner tijd.

Residency programma
Residents van de Rijksakademie krijgen twee jaar de tijd, ruimte en middelen om hun werk te ontwikkelen met steun van nationale en internationale advisors die hen helpen hun horizon te verbreden. De verschillende werkplaatsen en de collaboratieve aanpak van de technisch specialisten stellen kunstenaars in staat om nieuwe manieren van werken te testen en om innovatieve en interdisciplinaire manieren van kunst maken te ontwikkelen.

Mondiaal netwerk
Werkend vanuit een mondiaal perspectief, onderhoudt de Rijksakademie een uitgebreid alumni-netwerk over de hele wereld. En dit netwerk blijft groeien met de huidige lichting van 44 kunstenaars afkomstig uit Nederland, Europa en daarbuiten. De diversiteit van het programma creëert een unieke ecologie voor de productie en uitwisseling van kunst, kennis en denken en draagt daarmee bij aan de blijvende en zichtbare aanwezigheid van internationale creatieve professionals in Amsterdam.

Amsterdam Art verhuist mee met Rijksakademie Open Studios
Amsterdam Art zal ook 2021 plaatsvinden tijdens de Rijksakademie Open Studios. Zij verhuizen dus mee naar juni. Meer dan 50 galeries, project spaces, residencies en musea tonen een week lang een uitgebreid programma, met onder andere tentoonstellingen, performances, screenings, artist talks en gallery tours.

Quote

Uitgaan nu.nl

19 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching