(Auteur Saskia Kalb) NLMagazine Literatuur - Toen Saskia Kalb een jaar of zestien was, kreeg ze voor het eerst een angstaanval. Deze ervaring tekende haar leven. Omdat therapeuten haar niet konden helpen, besloot ze zelf op onderzoek uit te gaan. Ze studeerde psychologie en las alles wat ze in handen kon krijgen: filosofie, biologie, kabbala en meer. Ze slaagde erin haar angst beter te begrijpen en een waardevolle plaats in haar leven te geven.
'De schoonheid van angst' laat in detail zien hoe het voelt om met een angststoornis te leven. En, belangrijker, het bevat ook alles wat Saskia Kalb geleerd heeft en haar heeft geholpen tijdens haar worsteling met angst. Angst kan bijvoorbeeld een goede leermeester zijn en een angstig karakter brengt veel mooie eigenschappen met zich mee. Angst hoort bij het leven zoals mieren bij een picknick.
'De schoonheid van angst' is een boek voor iedereen die lijdt aan een vorm van angst of zorgelijkheid, iedereen die iemand kent die angstaanvallen heeft, en iedereen die onze innerlijke demonen beter wil leren begrijpen.
‘Saskia beschrijft prachtig haar zoektocht in de hoop dat ook anderen er iets aan hebben. Het is een verademing te lezen wat angst inhoudelijk betekent in plaats van hoe het er van buiten uitziet.’ Menno Oosterhoff, psychiater
Meer informatie
De schoonheid van angst door Saskia Kalb
Uitgever : ISVW Uitgevers
Verschenen : 2020-02-29
ISBN : 9789492538802
Toen Saskia Kalb als jong volwassene haar eerst paniekaanval meemaakte, veranderde haar leven drastisch. Het was een overweldigend akelige ervaring, die diepe sporen zou nalaten. 'Het is alsof je leeft in een nachtmerrie waaruit je niet kunt ontwaken, omdat je al wakker bent', schrijft ze. Dermate indrukwekkend dat ze voor ieder enigszins vergelijkbaar gevoel, of voor een situatie die erop leek, bang werd om weer zo’n aanval mee te maken. Op die manier lokte ze een nieuwe paniekaanval uit en zo ontstond er een vicieuze cirkel.
Zo ellendig kon het leven niet bedoeld zijn. Na een jarenlange worsteling met haar angsten belandde ze op een omkeerpunt in een wat ogenschijnlijk een benijdenswaardig leven leek. Werkend voor een miljardairsfamilie, schrijft ze ‘het was een wat absurde situatie . Zeker toen een van mijn weinige vrienden daar, de 70-jarige Engelse butler, kwam checken of alles in orde was. Hier lag ik een paniekaanval te hebben in een van de duurste gebouwen van Monaco, met uitzicht op de azuurblauwe zee, aan de muur een schilderij van Rafaël, in een lege goudkleurige badkuip, met zweetplekken in mijn tweedehands Valentino-jurkje. Tres chique. Ik voldeed niet aan de familieslogan Effortless Grace & Glory.’
Omdat verschillende therapeuten, psychologen, hypnotherapeuten en zelfs een knuffelgoeroe, haar ondanks (meestal) goede bedoelingen niet konden helpen, besloot ze om zelf op onderzoek uit te gaan. Ze heeft haar carrière als econoom aan de wilgen gehangen en is psychologie gaan studeren. Daarnaast heeft ze alles over angst gelezen wat ze in handen kon krijgen, van biologische, psychologische, filosofische en boeddhistische tot mythologische teksten. Alles wat meer inzicht zou kunnen bieden in het ontstaan van angst en hoe ermee om te gaan.
Dit resulteerde in het boek ‘De schoonheid van angst’, waarin ze beschrijft dat het hebben van een fobie soms handig kan zijn en dat angst altijd een functie heeft. En dat de hierboven vermelde stromingen vaak heel andere ideeën hebben over de oorzaak van angst en hoe ermee om te gaan. Bovendien schrijft ze dat iedereen angst heeft.. Iedereen, behalve psychopaten. En dat is een groep waar je niet bij wil horen.
Angst hoort bij het leven en het is een bron van creatie in de meest brede zin, aldus Kalb. Zonder angst is er stilstand, ontwikkel je je niet. Langzaam begon ze in te zien dat haar angstige karakter ook mooie kanten heeft en dat het mogelijkheden biedt. En al zou het te ver gaan om te zeggen dat angst haar grootste vriend is, het is wel een fantastische leermeester en motivator, lezen we. Nu kan ze zelfs zeggen dat ze dankbaar is dat angst een onderdeel van haar leven is. Zonder mieren zou het gewoon geen echte picknick zijn.
In haar boek is alles opgenomen wat haar geholpen heeft vrede te sluiten met het angstige deel van haar karakter, dat vroeger over haar hele wezen regeerde en dat er nu meestal vriendelijk rondfladdert. Naast een eerlijk verslag van haar eigen ervaringen met angst, beschamende en ontroerende momenten, worden ook vooral de positieve kanten en de schoonheid van angst benadrukt. Daarnaast worden verschillende zienswijzen belicht die kunnen helpen beter om te gaan met angst.
Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk gemaakt dat de functie van angst vanuit de psychologie heel anders is dan de functie van angst volgens de filosofie of de kabbala. Wanneer je lijdt aan een fobie zou een psycholoog je kunnen vertellen dat er een innerlijk conflict gaande is, ontstaan in je vroege jeugd. Een filosoof zou echter zeggen dat je je angst moet zien als een interessant gegeven om vooruit te komen in het leven, en een aanhanger van de leer van de kabbala zou je kunnen melden dat je niet lijdt aan angst, maar aan een superioriteitsgevoel.
Ook breekt Kalb een lans voor de angstige mens op de werkvloer. Een flink aantal onderzoeken wordt aangehaald waaruit blijkt dat angstige mensen vaak een groot probleemoplossend vermogen hebben, empathisch en altruïstisch zijn, en een hoog IQ en EQ hebben. Acceptatie is een belangrijk onderdeel van het beter omgaan met angst, en dat is mogelijk wanneer je die angst in de ogen durft te kijken en hem anders labelt.
In de plaats van angst als een vijand te zien, kun je hem leren omarmen en als een raadgever gaan beschouwen. Want dat is wat het boek ‘De schoonheid van angst’ duidelijk maakt: Angst kan een uitstekende raadgever zijn. Het boek is een aanrader voor eenieder die lijdt onder enige vorm van angst, of voor diegenen die hun eigen demonen of die van een naaste beter willen leren begrijpen.