22
Mon, Jul

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

(Door Fiona Kloosterman) NLMagazine Lifestyle & Gezondheid, Social Media - Heb jij The Social Dilemma’op Netflix al gezien? Zo niet, zeker een aanrader. Niet omdat ik nou dingen hoorde die ik nog niet wist, de meeste mensen weten wel dat sociale netwerken en van alles aan doen om mensen aan zich te binden. Nee, voor mij – als social media trainer – was het juist een uitdaging – kan ik hier mee stoppen?

Digitale detox
Het was een beetje een uitdaging die ik mijzelf had opgelegd en ik moet eerlijk zeggen dat dit toch een stuk lastiger bleek dan gedacht. Je merkt al snel dat je nog even snel naar jouw telefoon grijpt om even te kijken wat er op LinkedIn of Facebook gebeurt. Daarom heb ik de apps ook zonder pardon van mijn telefoon gegooid, mijn digitale detox kon beginnen.

En zoals de meeste detox-diëten was deze niet super gemakkelijk. Want ik merkte al snel dat ik er naar snakte om toch even te zien wat er speelde. Ik wilde mijn timeline op Facebook even bekijken, al was het maar even snel. Maar uiteindelijk heb ik me toch gehouden aan mijn eigenwijze methodiek van enkel en alleen incidenteel via de computer kijken en niet meer constant op de telefoon.


Welke effecten heeft minder social media op mij gehad?
Het begin was misschien lastig, maar uiteindelijk is het dus wel gelukt. En dat heeft voor mij een aantal positieve effecten gehad.


Rust – heerlijk
Een van de belangrijkste aspecten van ‘The Social Dilemma’ is het feit dat we constant opgejaagd worden om meer te kijken, meer te plaatsen. Een soort van hamster in het wiel. Toen ik van social media af was, merkte ik dat ik tijdens een wandeling bijvoorbeeld alles tot me nam en niet keek door de lens van Instagram. Ik kreeg meer gevoel van ruimte en tijd, ik was meer bewust.


Beter contact
Een direct gevolg van het feit dat je minder tijd besteedt aan social media en minder bent afgeleid, betekent ook dat je meer tijd en aandacht hebt voor de mensen die je wel ziet. Dat hoeft natuurlijk niet alleen maar persoonlijk te zijn, maar ook bellen of via FaceTime; je bent anders bezig.


Een vervuld gevoel
Ik was me niet meer aan het meten met andere mensen, het was niet erg dat ik geen zin had om te sporten terwijl andere mensen 100 burpees deden. Het was niet erg dat ik gewoon aan de koffietafel zat terwijl andere mensen in Ibiza waren. Ik merkte dat ik gelukkiger was met wat ik had en dat ik me meer verbonden voelde dan eerder.


Ik sta open voor meer
Ik merkte dat ik in de liefde ineens meer aandacht kreeg voor de persoon tegenover mij. Natuurlijk kan het toeval zijn, maar ik merkte wel dat ik voor het eerst in 4 jaar een goed gevoel met iemand had.


Klanten gaan niet zo snel weg
Een van de dingen waar ik echt bang voor was toen ik begon, was het feit dat klanten weg zouden gaan of nieuwe klanten weg zouden blijven. Dat bleek een irreële angst. Ik merkte dus ook voor mijzelf dat ik niet constant 24/7 met social media bezig hoef te zijn om goed te zijn in wat ik doe.

Quote

Uitgaan nu.nl

22 juli 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching