Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

André de Jong, Pino Pinelli, André Stempfel, Mary Sue, Elsa Tomkowiak 
25 november 2020 – 31 januari 2021

NLMagazine Kunst & Cultuur - In reactie op de gevolgen van de Covid-19 pandemie voor de culturele sector, gaat TMH door met het bieden van een podium voor haar vele kunstenaars. Ze maken weliswaar heel verschillend werk, maar de vijf kunstenaars in deze generatieoverschrijdende tentoonstelling delen een voorliefde voor materiële textuur en een niet-lineaire geometrie om met kleuren tot een krachtige beeldtaal te komen. Dit is avontuurlijke en spraakmakende kunst op haar best. Het werk van De Jong staat in de belangstelling ter gelegenheid van de publicatie van zijn monografie André de Jong: Acts of Drawing, TMH Books (2021), uitgegeven met steun van het Mondriaan Fonds en Museum Belvédère, NL.

André de Jong(1945, NL) zoekt met zijn magistrale oeuvre al meer dan vijftig jaar de grenzen op van het tekenen. Het is verbluffend hoe zijn meestal in zwart-wit uitgevoerde werken de stralende kleuren en levensvormen van de natuur in onze verbeelding doen oplichten. Pino Pinelli(1938, IT) is geroemd om zijn ‘pittura con corpo’, oftewel schilderkunst met ‘een uitnodiging tot aanraken’: ritmische panelen van tastbaar gips tegen de muren, gekenmerkt door zijn eigen, herkenbare patronen en kleuren.
André Stempel(1930, FR) is een kunstenaar die concrete kunst opnieuw interpreteert, maar dan als een beeldenstormer. Hij maakt poëtische objecten die gekenmerkt worden door een bevrijdend en speels minimalisme. Recentelijk beperkt hij zich tot één kleur, geel, en een eenvoudige vorm.

Deze kunstenaars worden vergezeld door twee jongere kunstenaars die de kunstwereld pas na het jaar 2000 betraden, maar ook de missie hebben om met kleur te experimenteren. Mary Sue(‘in het leven geroepen tussen 1979 en nu’) gebruikt krachtige kleur-effecten in haar als videowerken, fotografie en tekeningen weergegeven performances. Elsa Tomkowiak(1981, FR) is een schilder die met groot lef de functionele waarde van kleur en abstractie benadrukt in haar enorme muurschilderingen en grote installaties.

Deze tentoonstelling, die kunstenaars van verschillende generaties verbindt, is tevens een verdieping en voortzetting van het onderzoek van TMH naar hedendaagse schilderkunst. Het oorspronkelijke, moedige en uitdagende gebruik van kleur in relatie tot het oppervlak doet het beeld van het schilderij als commercieel aangeboden object uiteenbarsten. Het is een beeldende praktijk die niet alleen oproept tot reflectie over de veranderende rol van het medium, maar ook raakt aan een emotioneel domein dat ons verbindt—kunst als aanleiding voor een gedeelde ervaring of een inspirerend moment van bezinning.


Amsterdam Gallery Weekend 2020 speciale openingstijden:
Donderdag 26 – zondag 29 november;
U kunt uw tijdslot reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
E-mail ons om de galerie te bezoeken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De tentoonstelling is samengesteld door Marsha Plotnitsky, oprichter en artistiek directeur van The Merchant House.

Over The Merchant House
The Merchant House presenteert hedendaagse kunstprojecten gefinancierd met de opbrengsten van de verkoop van kunst. Ieder project, samengesteld en gekozen door de oprichter en artistiek directeur Marsha Plotnitsky, omvat naast een uitgebreide tentoonstelling ook culturele en onderzoeksgerichte evenementen en een verzorgde catalogus of een kunstenaarsboek. TMH zette internationale en Nederlandse vernieuwers in de schijnwerpers, zoals Henk Peeters, Jan Schoonhoven, André de Jong, Chuck Close, Carolee Schneemann, Hilarius Hofstede, Craigie Horsfield, Judit Reigl, Pino Pinelli en John Coplans, maar ook jong talent. Sinds de opening in een historisch grachtenpand in 2013 is TMH uitgegroeid tot een moderne versie van de Nederlandse traditie van de koopman—een levendige en openbare kunstruimte.
Website:
https://merchanthouse.nl/

Score.nl

Shop de nieuwste collectie van topmerken bij Score

Quote

Uitgaan nu.nl

16 januari 2021

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Chasin

CHASIN' New collection performance wear is here
Aanbevolen artikelen