Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Literatuur/Sterrenkunde - Twintigduizend jaar geleden werden de eerste kalenders gemaakt die waren gebaseerd op de bewegingen van de maan. Als de prehistorische mens naar de hemel keek, zag hij dezelfde maan als wij vandaag de dag. De maan is een vaste waarde in ons bestaan. Er is nog steeds een weekdag naar haar vernoemd, en ook de maand is afgeleid van het woord maan.

De maan speelt daarnaast een rol in veel mythes en religies: ze is god of godin, beïnvloedt het karakter van ons stervelingen, en ze wordt al millennia lang aanbeden. Maar ze dicteert ook de tijd en het tempo van het leven op aarde. Door haar zijn er eb en vloed. En zijn wij mensen niet gemaakt van hetzelfde sterrenstof als de maan?

De Franse astronome Fatoumata Kebe beschrijft in dit fraaie veelomvattende boek en enthousiasmerende boek alle facetten van de maan, van de pogingen van de mens om er te komen, de wetenschap achter de maan en de vele bekende en eveneens onbekende mythes, sages en legendes over dit nachtelijke wonder in het oneindige heelal. Met grote bezieling en op begrijpelijke wijze legt ze de ingewikkeldste natuur- en sterrenkundige principes uit. In prachtige details en met beeldende taal schildert ze een maanportret zoals je het nog niet eerder hebt gelezen, waarbij je bijna vergeet dat je een wetenschapsboek zit te lezen.

Toen de aarde nog in duisternis gehuld was, organiseerden de ­Azteekse goden een wedstrijdje. De sterveling die zou winnen, mocht als kersvers goddelijk wezen de wereld verlichten. De rijke, verwaande Tecciztecatl nam het op tegen de armzalige, door rottende acne gekwelde Nanahuatzin – die er door de goden aan zijn haren was bijgesleept voor een beetje competitie. De winnaar was degene die met succes door een goddelijk vuur liep. Tegen de verwachting in won Nanahuatzin. Als beloning maakten de goden van hem de zon. Tecciztecatl kreeg de schaamtevolle positie van maan (Quote Joris Janssen, redacteur en boekencoördinator van New Scientist). 

 

Meer informatie
Auteur                         : Fatoumata Kebe
Uitgever                       : Wereldbibliotheek
Uitgave                        : 20-10-2020
Aantal pagina’s             : 144
Categorie                     : Sterrenkunde
Prijs                             : € 17,99
ISBN                            : 9789028450219
Te bestellen bij
webshop New Scientist : https://shop.newscientist.nl/product/het-verhaal-van-de-maan/

Score.nl

Shop de nieuwste collectie van topmerken bij Score

Quote

Uitgaan nu.nl

26 november 2020

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Chasin

CHASIN' New collection performance wear is here
Aanbevolen artikelen