Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Kunst & Cultuur - In december 2020 en januari 2021 kunt u voor de laatste keer de tentoonstellingen Dossier Indië en Remix Rotterdam in het Wereldmuseum in Rotterdam, What a Genderful World en Bali - Behind the Scenes in het Tropenmuseum in Amsterdam zien.

Natuurlijk organiseren de vier musea van wereldculturen naast de lopende exposities ook activiteiten tijdens de kerstvakantie voor de jonge bezoekers. De musea bieden alle ruimte om op een veilige manier met een open blik de wereld van toen èn nu te leren kennen. 

 

Hieronder een compleet overzicht van de exposities en activiteiten in de kerstvakantie bij het Tropenmuseum in Amsterdam, Museum Volkenkunde in Leiden, Afrika Museum bij Nijmegen en Wereldmuseum in Rotterdam.

 

MUSEUM VOLKENKUNDE - LEIDEN

Steenstraat 1, Leiden

www.volkenkunde.nl 

 

EEN ZEE VAN EILANDEN – Topstukken uit Oceanië t/m 5 april 2021 

Expositie waar je oog in oog staat met topstukken uit de eigen collectie, unieke bruiklenen van internationale musea en hedendaagse kunst. De variëteit is enorm en alles is van een adembenemende schoonheid: van meterslange kano’s en ingenieuze navigatiemiddelen tot sieraden, beelden en boombastdoeken.  

Hedendaagse kunst is ook onderdeel van de expositie. De live-action video van Lisa Reihana ‘In Pursuit of Venus (infected)’ is een van de indrukwekkendste werken. Een opvallende bijdrage levert kunstenaar George Nuku. Zijn ‘Bottled Ocean 2120’ bestaat geheel uit gerecycled plastic. Het werk drukt tegelijk hoop én een waarschuwing voor de toekomst uit.  

 

FIRST AMERICANS – Inheemse veerkracht en creativiteit  t/m 25 juli 2021 

In First Americans staan de ervaringen, veerkracht en creativiteit van de inheemse bevolking van Noord-Amerika centraal. Een mix van hedendaagse kunst, fotografie, fashion van inheemse kunstenaars en de historische museumcollectie, zoals kleding, tekeningen, wapens, sieraden, keramiek, fotografie en gebruiksvoorwerpen. De aanleiding voor deze expositie: in 2020 herdenkt Leiden dat 400 jaar eerder een groep Pilgrims vanuit Leiden op het schip de Mayflower vertrok om een kolonie te stichten. Diverse Leidse instellingen besteden aandacht aan deze gebeurtenis, waaronder Museum Volkenkunde. 

 

AUSTRALISCHE KUNST – De collectie van het Aboriginal Art Museum t/m 20 juni 2021 

In 2017 sloten de deuren van het Aboriginal Art Museum Utrecht (AAMU) definitief. De collectie van het AAMU is naar de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen gegaan. Een selectie van die verzameling hedendaagse Aboriginal kunst is nu in Museum Volkenkunde te zien. In de expositie zijn hedendaagse Aboriginal kunstuitingen te zien met onder andere de karakteristieke stippel- en streepjesmotieven en het palet van warme aarde- en okerkleurige tinten. Daarnaast zijn er enkele sculpturen en manden opgesteld. 

 

ACTIVITEITEN  

Kerstvakantie – Bouw mee aan een kunstwerk met George Nuku

Tijdens de kerstvakantie biedt het Museum Volkenkunde een uitgebreid programma met workshops en andere activiteiten voor het hele gezin rondom de tentoonstelling Een zee van eilanden – Topstukken uit Oceanië. Zo kan je meebouwen aan een kunstwerk gemaakt van gerecyclede plastic flessen samen met kunstenaar George Nuku. Houd voor actuele informatie de website in de gaten.

Bouw mee aan een kunstwerk met George Nuku in Museum Volkenkunde, Leiden

 

TROPENMUSEUM - AMSTERDAM

Linnaeusstraat 2, Amsterdam

www.tropenmuseum.nl 

 

WHAT A GENDERFUL WORLD – LAATSTE KANS t/m 3 januari 2021

De tentoonstelling What a Genderful World plaatst gender in een internationaal perspectief. Wat als het voor jou gewoon is dat mannen en vrouwen rokken, jurken of make-up dragen? Wat zegt het tonen van spierkracht, of een doortastende of juist afwachtende houding over hoe mannelijk of vrouwelijk jij bent? Bij de Zapoteken, een van de Mexicaanse inheemse volkeren, bestaan drie genders: mannen, vrouwen en muxe. Muxe zijn mannen die traditioneel vrouwelijke rollen aannemen. Die rollen kunnen erg uiteenlopen, op het gebied van werk, relaties en uiterlijk. Wat vind jij daar van? 

Campagnebeeld What a Genderful
World Tropenmuseum Amsterdam

 

BALI - Behind the scenes – LAATSTE KANS t/m 10 januari 2021

In de expo Bali - Behind the scenes, maak je van dichtbij kennis met de veelzijdigheid van dit Indonesische eiland. Bekend om zijn de indrukwekkende rijstvelden, prachtige tempels, uitgestrekte stranden en perfecte surfscene. Maar er is meer. Ontdek eeuwenoude rituelen die ook vandaag de dag nog springlevend zijn. Krijg meer inzicht in de koloniale geschiedenis van het eiland en verbreed je blik door te kijken door de ogen van belangrijke hedendaagse Balinese kunstenaars. Zij vragen in hun werk aandacht voor wereldwijde vraagstukken zoals de plastic soep en de invloed van het massatoerisme op de Balinese cultuur.

Campagnebeeld Bali – behind the scenes
Tropenmuseum Amsterdam

 

HEDEN VAN HET SLAVERNIJVERLEDEN (semi-permanente expositie)

In deze expositie maak je kennis met actuele erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland. In 1863 maakte de Nederlandse regering wettelijk een einde aan de Transatlantische slavernij, maar honderden jaren van koloniale overheersing lieten sporen in onze maatschappij na die nog steeds voelbaar zijn. In nauwe samenwerking met wetenschappers, activisten en artiesten ontstond Heden van het slavernijverleden: een tentoonstelling met discussieplatform die de verhalen van tot slaaf gemaakten en hun nazaten centraal stelt. 

 

FAMILIETENTOONSTELLING – SABI SURINAME (semi-permanente opstelling)

Kom naar Sabi Suriname en kom veel te weten over de band met Nederland, en hoe Suriname met de wereld is verbonden. Reis op een boot door Kusi Kondre en speel het Wat is waar?-spel over wat je onderweg tegenkomt. Maak kennis met de Surinaamse keuken, doe boodschappen in een Surinaamse toko voor een heerlijk Surinaams gerecht. Hoe je in Sabi Suriname komt? Daarvoor moet je diep de grond in, om een geheime wereld te betreden...

In de kerstvakantie is Sabi Suriname elke dag geopend.

 

ACTIVITEITEN 

Kerstvakantie – Maak een lantaarn voor in de donkere wintermaanden 

Tijdens de kerstvakantie biedt het Tropenmuseum een gevarieerd programma met workshops en andere activiteiten voor het hele gezin. Kom luisteren naar Iven Cudogham die voorleest uit zijn nieuwste prentenboek Anansi de Spin: sterker dan olifant of maak een lantaarn in de tentoonstelling Feest! Wereldwijd. Houd voor actuele informatie de website in de gaten.

 

WERELDMUSEUM ROTTERDAM

Willemskade 25, Rotterdam

www.wereldmuseum.nl 

 

FAMILIETENTOONSTELLING – SUPERSTRAAT

Dé veilige oefenplaats voor de 1,5 meter samenleving (vaste expositie)

In het Rotterdamse Wereldmuseum kun je in de doe-tentoonstelling Superstraat samen testen hoe jij het doet in de 1,5 meter samenleving. En maak je kennis met verschillende bewoners van Superstraat. Het is burendag in de Superstraat, en dat betekent dat iedereen vanaf 6 jaar welkom is. Buurtceremoniemeester Freddy heeft goed nagedacht over veilige maatregelen en voor jou een Buurtparcours uitgezet. Doe aan het einde van het programma mee aan de Grote Buurt Quiz en kom er achter dat jij de 1,5 meter kampioen bent! Kom jij lekker binnen kijken? 
In de herfstvakantie is Superstraat elke dag geopend.

 

DOSSIER INDIE – LAATSTE KANS

t/m 31 december 2020

Met Dossier Indië toont het Wereldmuseum de geschiedenis van het gekoloniseerde Indonesië. Acteur en fotograaf Thom Hoffman selecteerde uit beeldarchieven van diverse erfgoedinstellingen en collecties maar liefst 300 foto’s. Samen met film en persoonlijke verhalen tonen ze een realistisch beeld van de koloniale periode tussen 1840 en 1949. Bezoek de tentoonstelling en maak een reis door de tijd. 

Landrentewerkzaamheden in de Preanger Regentschappen, ca. 1900.
 Collectie Nationaal Museum van Wereldculturen – Dossier Indië, Wereldmuseum Rotterdam

 

KRUISPUNT ROTTERDAM (semi-permanente opstelling)

In de semi-permanente opstelling Kruispunt Rotterdam plaatst het museum zijn collectie in een hedendaagse context. Aangevuld met nieuwe werken van artiesten, kunstenaars en Rotterdammers die zich lieten inspireren door de collectie van het museum. Als een soort dialoog tussen toen en nu, ver weg en dichtbij. 
Kruispunt Rotterdam maakt inzichtelijk dat Rotterdam de wereld altijd dichterbij bracht, te beginnen met de (handels)reizen, en vandaag de dag de wereld in zich herbergt met ruim 170 nationaliteiten. Dat besef begint direct bij binnenkomst met het werk Globetrotter Rotterdam van spoken word artiest Derek Otte, die de geschiedenis van het museum in context plaatst van het actuele debat in de samenleving. 

 

REMIX ROTTERDAM – LAATSTE KANS t/m 3 januari 2021

Wat hebben Jean-Michel Basquiat en Gordon Bennett met elkaar gemeen? Hoe komt een Syrische apothekerspot op een schilderij uit circa 1425 van de Vlaamse kunstenaar Jan van Eyck terecht? 

In Remix Rotterdam ontmoeten twee Rotterdamse musea elkaar: Museum Boijmans Van Beuningen en het Wereldmuseum. Musea die onlosmakelijk met Rotterdam verbonden zijn en gemeenschappelijke schenkers en bezoekers delen. Museum Boijmans Van Beuningen, geopend in 1849, legde zich van oudsher toe op het verzamelen en tonen van westerse objecten en kunstwerken. Het Wereldmuseum, opgericht in 1885, richtte zich met name op cultuurgoederen uit Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. 

 

ACTIVITEITEN 

t/m 31 dec iedere zondagmiddag INSTAPRONDLEIDING KRUISPUNT ROTTERDAM & REMIX ROTTERDAM, over culturele dynamiek, beweging en innovatie.

Deelname aan is gratis, maar je bent wel in het bezit van een regulier museumticket, reserveren is noodzakelijk gezien de beperkt aantal plaatsen.

 

Kerstvakantie

Tijdens de kerstvakantie biedt het Wereldmuseum een divers programma met workshops en andere activiteiten voor het hele gezin. Houd voor actuele informatie de website in de gaten.

 

 

AFRIKAMUSEUM - BERG EN DAL

Postweg 6, Berg en Dal

www.afrikamuseum.nl

 

DOOR DE LENS VAN t/m 28 februari 2021

Hedendaagse fotografen uit Afrika presenteren hun werk in de nieuwe expositie: Door de lens van. Het werk van 17 talentvolle fotografen uit de African Photojournalism Database van World Press Photo. Na het succes van de World Press Photo tentoonstelling in 2017 is deze expositie nu speciaal samengesteld voor het Afrika Museum.

 

INSPIREREND AFRIKA (vaste opstelling) 

Groots, actueel, kritisch, trendy, revolutionair, arty, krachtig, inspirerend. Dat, en nog zoveel meer, is Afrika. Met maar liefst 54 landen, 2000 officieel erkende talen en talloze culturele gebruiken bestaat er niet zoiets als één Afrika. Afrika is het één na grootste continent ter wereld, vol diversiteit, bloeiende modescenes en dichterbij dan je denkt. Europa en Afrika zijn al eeuwen met elkaar verbonden en dat is terug te zien in ons alledaagse leven. In de vernieuwde vaste opstelling zie je een hedendaags Afrika met een blik op het verleden en de toekomst. 

 

BITTER CHOCOLATE STORIES t/m 28 februari 2021

Zes kinderen vertellen in Bitter Chocolate Stories hun verhaal: Valerie, Mohamed, Catherine, Bassirou, Sarata en Issaka. Zij zorgen ervoor dat wij, de chocoladeconsumenten, duizenden kilometers verderop de chocola kunnen eten waar we zo van houden.
We nemen je mee naar de cacaoplantages en vertellen hun verhalen en die van hun ouders, van de cacaoboeren, en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen.

 

ACTIVITEITEN Kerstvakantie

Tijdens de kerstvakantie biedt het Afrika Museum een gevarieerd programma met workshops en andere activiteiten voor het hele gezin. Houd voor actuele informatie de website in de gaten.

 

 

Score.nl

Shop de nieuwste collectie van topmerken bij Score

Quote

Uitgaan nu.nl

26 november 2020

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Chasin

CHASIN' New collection performance wear is here
Aanbevolen artikelen