Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NL Magazine Kunst & Cultuur - Als museum heb je geen museumwinkel om alleen maar geld te verdienen. Je wil bezoekers inspireren, iets leren en meegeven over kunst en cultureel erfgoed. De vrouwen die via Return to Sender (RTS) producten maken, werken duurzaam met vaak zeer oude technieken.

Het geld dat ze verdienen verbetert direct hun leefomstandigheden. Ondanks dat ze geen museum zijn, worden producten van RTS vaak verkocht in museumwinkels. 

Duurzaam en eerlijk glas maken
Eerlijke handel en duurzame ontwikkeling zijn begrippen die binnen de museumwereld een belangrijke plaats innemen. Return to Sender is dan ook een welkome toevoeging op www.dutchmuseumgiftshop.nl. Een aantal artikelen is sinds kort op de website te koop.
Neem bijvoorbeeld de waterkan en de glazen ontworpen door de Nederlandse styliste Jouelle Cuppen. Deze worden gemaakt door ambachtslieden in Firozabad, de 'glazen hoofdstad' van India. Het maken van glas is in India een eeuwenoude traditie. Met dit product help je dit, voor de lokale bevolking belangrijke ambacht, te behouden.

Ook de witte porseleinen vaas ontworpen door Laura de Monchy is, gevuld met bloemen, een prachtige toevoeging aan je interieur. Deze vaas is gemaakt door voornamelijk vrouwelijke ambachtslieden van een familiebedrijf in Thailand die het keramiek met de hand maken en  beschilderen. Tijdens de productie helpen drie mensen om de vaas uit de mal te halen en twee mensen dopen hem in de verf. De vrouwen leren zichzelf nieuwe technieken door voortdurend te experimenteren en kunnen door dit werk in hun eigen inkomen voorzien.

Extra museuminkomsten
Met de komst van Return to Sender breidt Dutch Museum Gift Shop (DMGS) opnieuw uit. De website ging in mei online met als doel musea de kans te geven extra inkomsten te genereren. Nu de kaartverkoop van exposities vanwege coronamaatregelen terugloopt, is dat een welkome aanvulling op het budget.

Inmiddels verkopen het Rijksmuseum, Eye Filmmuseum en de Kunsthal Rotterdam artikelen zoals catalogi, t-shirts en sieraden op www.dutchmuseumgiftshop.nl. Binnenkort gaat ook het Tropenmuseum artikelen uit zijn museumwinkel op de website verkopen. In korte tijd hebben, naast Nederlandse bezoekers, buitenlandse toeristen en geïnteresseerden, van Hongkong tot New York, de website weten te vinden. 

Initiatiefnemer van dutchmuseumgiftshop.nl Jitske Naberman. “In 2019 werkte ik als webshopcoördinator voor het Rijksmuseum in Amsterdam. Ik kwam er achter dat veel musea geen of geen goede webshop hebben. In overleg met het Rijksmuseum en Eye Filmmuseum startte ik daarom de dutchmuseumgiftshop.nl.” 

Meer informatie
Wilt u meer weten over dit museale initiatief, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of bel haar op 06 – 55154335.

Score.nl

Shop de nieuwste collectie van topmerken bij Score

Quote

Uitgaan nu.nl

27 september 2020

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Chasin

CHASIN' New collection performance wear is here
Aanbevolen artikelen