Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NL Magazine Cultuur - Het boek over ‘troostmeisjes’ dat geschreven moest worden verschijnt nu ook in de Engelse taal. In 2013 verscheen in Nederland het boek ‘Geknakte Bloem’.

Dit boek vertelt het verhaal van acht Nederlandse vrouwen over Japanse militaire dwangprostitutie en die onvoorstelbaar veel hadden geleden in Japanse kampen. De auteur van dit boek, Marguerite Hamer, was jarenlang vertrouwenspersoon voor deze vrouwen. Met hun instemming tekende zij de verhalen op. De doelstelling was heel duidelijk: we mochten dit nooit vergeten! Dit boek maakte internationaal zo veel indruk dat in de loop van de jaren de rechten zijn verkocht aan uitgeverijen in Japan, Korea en in China. Op 15 augustus 2020 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog officieel eindigde. Op die dag zal het boek ook in de Engelse taal verschijnen.

Crushed Flower Eight Women and their stories about Japanese forced Prostitution
(Vertaling: Emma Wilson). Acht vrouwen vertellen de waargebeurde verhalen; hun eigen verhalen. Ze werden gedurende WO II zowel buiten als ook in de Japanse kampen van Nederlands-Indië gedwongen te werken als seksslavinnen, de zogenaamde ‘Troostmeisjes’.

De hartverscheurende getuigenissen tonen de verschrikkingen van de door Japan opgezette bordelen, gevuld met verdriet, frustratie en angst. Ondanks het afschuwelijke misbruik in hun jeugd en het onbegrip in Nederland, is het doorzettingsvermogen van deze vrouwen onbegrensd. Ze moesten verder met hun leven, en dat deden ze. Altijd moesten ze hun verleden verbergen, soms konden ze het negeren. Maar nooit konden ze het vergeten. Ze leerden er mee te leven. Ze leefden er als het ware omheen. En altijd kwam het gruwelijke verleden vroeg of laat terug. Deze aangrijpende vertellingen vormen een stuk Nederlandse geschiedenis dat nooit verloren mag gaan.
Crushed Flower 162 pag., Paperback, Uitgeverij Elmar € 21,99, ISBN 978 90389 28067.

Jos de Jong

Quote

Uitgaan nu.nl

23 september 2021

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching