Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

(door Joost Boers, onze correspondent uit het Gooi)

NL Magazine Reizen Vakanties - Wie iedere dag naar het werk fietst, krijgt onvermijdelijk te maken met aspecten waar kleding bij kan helpen.
Zelfs de doorgewinterde fietser staat niet altijd stil bij de mogelijkheden die er zijn om comfortabel om te gaan met de eigen- en de buitentemperatuur en met vocht of regen. Een aantal tips.

Transpiratiegeur
Zeker voor mensen die een langere afstand afleggen in het woon-werkverkeer, is de eigen temperatuur een bekend gegeven; je wilt immers niet te warm of bezweet aankomen op het werk en al helemaal geen onaangename luchtjes meedragen de hele dag. Niet prettig voor jezelf, maar zeker ook niet voor collega’s. En dat weerhoudt sommige mensen om de fiets te gebruiken. Let daarom vooral op kleding die direct op de huid zit. De ervaring leert dat veel mensen een katoenen t-shirt dragen, dat transpiratie opneemt maar dat ook kan gaan ruiken. Een goed alternatief is een shirt van Merinowol, een natuurproduct dat zorgdraagt voor een natuurlijke isolatie. De kleding van Icebreaker is gemaakt van nauwkeurig gespecificeerde vezels die ademen en onnodige transpiratiegeurtjes voorkomen. De kleding is verkrijgbaar in hedendaagse ontwerpen en uiteenlopende kleuren.

Regen
Water zoals bijvoorbeeld regenwater is een ander issue. De oudere generatie is opgegroeid met de gele Agu-regenjassen. Die zijn intussen uit het straatbeeld verdwenen en hebben plaats gemaakt voor modernere materialen en ontwerpen. De keuze is groot, zowel op gebied van materialen, als voeringen en diverse uitvoeringen. Tip: Let erop dat er ritsen onder de oksels zitten. Die zorgen voor een betere ventilatie omdat een regenjas altijd ‘dichter’ is. De ritsen zorgen ervoor dat de lucht beter kan ventileren en dat maakt de regenachtige rit veel comfortabeler.

Schoenenhoesjes
Waar je ook op kunt letten bij regen zijn hoesjes over de schoenen die voorkomen dat de voeten nat worden en daardoor afkoelen. Vaude maakt Vaude Bike Gaiter, hoezen die op een duurzame manier zijn gemaakt. Deze helpen tegen water en isoleren bij kou. Vaude heeft bovendien een ruim assortiment artikelen voor fietsers dat zeer bruikbaar is voor woon-werkverkeer.

Windbrekers
In aanvulling daarop kun je kijken naar waterdichte handschoenen omdat ook koude handen erg vervelend kunnen zijn! Tegen de kou kun je verder denken aan windbrekers, regenjasjes maar die met name de (koude) wind te stoppen. Op een e-bike, vooral de speedelec waarbij je hoge snelheden kunt halen gedurende langere tijd, zijn die een aanrader!

Fietstassen
Tassen verdienen ook speciale aandacht. Fietstassen zijn altijd wel waterdicht, maar als je op safe wilt spelen, kun je er regenhoezen omheen spannen. Let dan op de kleur, omdat ze in knaloranje ook jouw zichtbaarheid vergroten. Daarnaast zijn er fietstassen die ook een rugband hebben. Erg praktisch als je ze van de fiets naar het werk moet meenemen, of als je verschillende fietsen gebruikt, zoals bijvoorbeeld een fiets met of zonder bagagedrager – denk aan een vouwfiets.

Met dank aan Ilonne Bongers, Bas Buitensport, Wageningen.

Foto’s:
Vaude Bike Gaiter. Foto: Olonne Bongers.

Score.nl

Shop de nieuwste collectie van topmerken bij Score

Quote

Uitgaan nu.nl

10 juli 2020

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Chasin

CHASIN' New collection performance wear is here
Aanbevolen artikelen