Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NL Magazine Cultuur & Uitgaan/Media- Helaas is via verschillende onafhankelijke bronnen gebleken dat de overheid samen met Broadcast Partners in een hotel in Amersfoort verschillende malen en verspreid over langere tijd geheim overleg heeft gevoerd over de FM-radiofrequenties die deze juni op de markt beschikbaar moeten komen voor lokale commerciële radiostations.

Dit zonder dat bijvoorbeeld een vertegenwoordiger van de VVR aan tafel mocht komen of andere lokale commerciële radiostations die in ruime mate in Nederland actief zijn en goed benaderbaar zijn aan tafel zijn genood.

 

Van de lijst beschikbare en inmiddels met het buitenland gecoördineerde lokale radiofrequenties (zoals vanuit het buitenland aan ons is bevestigd) is gebleken dat het de bedoeling is dat het merendeel gereserveerd wordt voor de derde uitgifte in het kader van de FM-richtlijn.
Dat betreft dan uitgifte aan landelijke commerciële radiostations en/of regionale commerciële stations (!). Die dan ook nog eisen dat sommige radiofrequenties die nog wél voor lokaal commercieel gebruik worden toegestaan fors in vermogen worden teruggebracht omdat dit anders mogelijk te veel concurrentie oplevert.

Dit is één van de uitwerkingen van de deal die Medy van der Laan heeft gemaakt na gesprekken met vertegenwoordigers van de radiobranche (verwoord in een kamerbrief, geëntameerd uit de Tweede Kamer door lobby) teneinde de komende periode tot 1 september 2020 de ruzies en procedures die in grote mate tegen vooral Agentschap Telecom zijn aangespannen, door de radiostations te voorkomen of te verminderen.

 
De VVR en de meeste lokale commerciële radiostations zijn buiten deze afspraken gehouden en niet op de hoogte gesteld van de exacte inhoud, laat staan dat zij op de hoogte is gesteld van het hierboven staande.

Van EZK, noch AT noch Broadcast Partners hebben we de afgelopen weken antwoord gehad op schriftelijke verzoeken tot aansluiting bij het lopende overleg. De VVR vindt het onbestaanbaar dat in Nederland op deze wijze handjeklap wordt gedaan terwijl aanwijsbaar de afgelopen jaren vanaf 2003, dus inmiddels bijna 20 jaar, lokale en regionale radiostations bewust zijn ondergesneeuwd in het geweld van de landelijke commerciële radiostations.

Dat geldt dus evenzeer bijvoorbeeld voor de positie van lokale publieke omroepen. De overheid heeft als kerntaak te komen tot een evenredige verdeling van schaarse middelen en faalt hierin in dit dossier al twintig jaar op grove wijze. Het bestuur van de Vereniging Verkrijging Radiofrequenties, in samenspraak verenigd bijeen te Den Haag.

Paul Winnubst

Score.nl

Shop de nieuwste collectie van topmerken bij Score

Quote

Uitgaan nu.nl

02 juni 2020

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Chasin

CHASIN' New collection performance wear is here
Aanbevolen artikelen