NL Magazine Cultuur/Cultureel erfgoed – Door het mondiaal rondwarende coronavirus is de wereld in zeer korte tijd drastisch veranderd.
Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) – waarin ruim 180 Nederlandse kastelen & historische buitenplaatsen zijn vertegenwoordigd – maakt zich samen met besturen en directies van museaal benutte kastelen & historische buitenplaatsen ernstige zorgen over de organisatorische en financiële gevolgen.
Op het moment waarop een nieuw seizoen voor deze publiekstoegankelijke erfgoederen had moeten beginnen, is dit nu onmogelijk. Voor een deel van de 71 museaal benutte huizen zijn de sluitingsgevolgen zeer zorgelijk. Aldus de conclusie uit een deelonderzoek onder kastelen en historische buitenplaatsen binnen een landelijk onderzoek naar de crisisgevolgen door de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM).
Maatschappelijke, organisatorische en financiële gevolgen
Zonder uitzondering betreuren alle huizen dat zij hun waardevolle maatschappelijke en educatieve diensten niet kunnen verlenen. Alle huizen en horecagelegenheden zijn gesloten en nergens vinden nog rondleidingen of educatieve programma’s plaats. Veel tuinen en parken zijn niet of (nog) slechts beperkt toegankelijk. Naast de zorgen voor het welzijn van medewerkers/vrijwilligers, zijn er de bedrijfsmatige en financiële gevolgen. Thuiswerken is veelal onmogelijk voor medewerkers met publieksfuncties als kassa- en educatiemedewerkers. Op sommige huizen is werktijdverkorting aangevraagd voor personeel (conservatoren, tuinkrachten) of kunnen zzp’ers niet meer worden ingezet. Op de middellange termijn geldt dit voor méér zzp’ers. Vrijwilligers blijven thuis en men mist hun betrokken inzet bij het (voort)bestaan van het erfgoed zeer.
Alle ondervraagde huizen melden, dat vrijwel alle evenementen (huwelijken, vergaderingen, diners) zijn afgelast. Voor tal van kastelen en historische huizen kan dit tot vergaande financiële implicaties leiden. Men geeft aan de omstandigheden voor enige weken tot een paar maanden te kunnen uitzingen. Echter, het mislopen van inkomsten op termijn kan voor veel organisaties een groot nadeel worden voor onderhoud en beheer van de kastelen & historische buitenplaatsen.
Situatie na corona en verzoek om steun
Naast de zorgen over de gevolgen van corona, vrezen instellingen ook haar effecten in de periode ná de corona-ellende. Wat als bezoekers en vrijwilligers uit angst wegblijven of dat strenge regelgeving omtrent het ontvangen van gasten van kracht wordt? Er is onzekerheid over de situatie na deze epidemie. Om die redenen is een collectief beroep gedaan op een steunfonds voor gederfde inkomsten, medewerkers, zzp’ers en vrijwilligers.
Over sKBL
sKBL richt zich op het meer zichtbaar maken van het monumentale erfgoed dat samenhangt met kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen. sKBL is bovendien een landelijk podium voor allen die bij de instandhouding van dit erfgoed betrokken zijn. De organisatie telt momenteel ruim 200 donateurs waaronder ruim 180 kastelen en historische buitenplaatsen. Meerdere provincies en fondsen ondersteunen het werk van sKBL.
Wilt u meer informatie en/of wilt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief, raadpleeg dan www.skbl.nl