Column Jos de Jong
Typography

Angst en macht regeren - (Column Jos de Jong)

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - We zijn er inmiddels een beetje aan gewend, de eeuwig durende discrepantie tussen het wel en niet dragen van mondkapjes en het welles-nietes-beleid mbt gezond en niet gezond en misschien ook gezond verstand. Of het gezond is om continu je eigen adem in te ademen met een steeds natter wordend mondkapje is natuurlijk de vraag, maar daar ligt men eigenlijk niet stil van. Het is ons nog nooit gevraagd, maar gewoon opgelegd door de overtuigende Haagse beslissingnemers die alles zo goed met ons voor hebben. Angst regeert en hoe meer angst er wordt gecreëerd door de Haagse niet-wetenschappers, hoe schaapachtiger de meute reageert en volgt wat hen wordt opgelegd. In het openbaar vervoer, in het vliegtuig en op de luchthaven is de volgzaamheid al vaste prik en draagt iedereen een mondkapje om verspreiding van een virus te voorkomen.

Mondkapjes over neus en mond tot net onder de ogen. Je herkent je eigen buren niet meer. Waarom hebben we eigenlijk een boerkaverbod? Waarom gruwde iedereen daar zo van en waarom is daar ooit zoveel aandacht aan besteed terwijl we nu als volgzame schapen dit verbod aan onze laars lappen. Wat is er toch allemaal aan de hand in deze sterk veranderende maatschappij waarin het ego weer zo centraal staat, terwijl dat in het verleden zulke desastreuze gevolgen had. 

Met ingang van 1 december is deze dubieuze mondkapjesplicht uitgebreid naar alle publieke binnenruimtes. Iedereen die zich niet aan de regel van een verplicht mondkapje in deze publieke ruimtes houdt en wordt betrapt door een, zoals de naam al doet vermoeden, supergemotiveerde BOA, riskeert een boete van maar liefst € 95,00. Vanaf deze memorabele 1 december mag een BOA zelfs je huis binnenkomen als er sprake is van meerdere personen bij elkaar. Hoe constateert zo’n BOA dat toch allemaal! Wordt hij of zij van gemeentewege daadwerkelijk ingezet om overal naar binnen te gluren op zoek naar overtredingen? Het zal toch niet waar zijn! Of neemt toch het stiekeme klikgedrag de overhand en móeten BOA’s wel op pad om overtredingen te verifiëren!  
Spaans benauwd krijg ik het als ik hoor dat de kliklijnen overbezet raken door NSB-achtig verraadgedrag als iemand meent een ander een BOA op zijn dak te moeten sturen als men ziet c.q. meent te zien dat een regel wordt overtreden. Wat een volgzame meute zijn we geworden…

De spoedwet werd er even snel doorheen gedrukt waardoor Den Haag nóg meer macht heeft, de meute met nog meer angst kan opzadelen en angst nog meer voeding kan geven. Op straat hoor je nog steeds dat veel mensen niet eens van de spoedwet hebben gehoord en niet eens weten wat die wet inhoudt.

Ik heb niets tegen het Koningshuis en ben ook wel geporteerd van het geschiedkundig bestaan ervan. Vanwege zijn status is onze Koning de laatste die een wet moet ondertekenen, dus ook de spoedwet. Ik had dan ook de realistische hoop dat Willem Alexander zijn legendarische woorden ‘Niet normaal maken wat niet normaal is’ gestalte zou doen. Helaas is deze goede man ook gezwicht voor het Haagse bewind en heeft, ondanks deze belofte, helaas niet het achterste van zijn tong laten zien. 

Weken voorafgaand aan de invoering van deze spoedwet demonstreerden grote groeperingen voor behoud van vrijheid waarvoor in de jaren zestig en zeventig zo hard is gestreden. De media besteden er niet of nauwelijks aandacht aan als vele duizenden mensen in zowel Nederland als in andere Europese landen bijeenkomen om te strijden voor hun rechten. Áls er al aandacht aan wordt besteed, worden grote groeperingen afgedaan met meldingen als ‘een aantal mensen…’.

In Berlijn kwamen meer dan 1 miljoen mensen bijeen, maar de media maakten vreemd genoeg slechts melding van  17.000 personen. In Den Haag werd en wordt ook veel gedemonstreerd. De media besteedden echter geen aandacht aan de redenen waarom er werd geprotesteerd, maar hebben alleen aandacht voor de negatieve randverschijnselen (zoals bijvoorbeeld de knokkende hooligans, achteraf bewezen door de politie zelf ingezet). Na alles wat er in de zestiger en zeventiger jaren middels onder andere demonstraties werd afgedwongen voor het verkrijgen van vrijheid, zijn we helaas weer terug bij af, zwaait een Haags schrikbewind de scepter en legt haar burgers niet voor 100% puur wetenschappelijk bewezen maatregelen op; immers er is vooralsnog nergens wetenschappelijk bewijs te vinden dat een mondkapje gezond voor je is.
Leve het mondkapje! De leemte tussen theorie en praktijk is niet meer te overzien, angst en macht regeren. 

Merchandise NL

Body & Fit