18
Wed, Dec

Column Jan Dirk van der Zee
Typography

Column door Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB - NLMagazine Sport - 30 seconden. Langer duurt het filmpje niet, maar je kunt er eindeloos naar kijken. Tien dagen geleden werd het gedeeld door het Nederlands elftal. Er zijn beelden op te zien van de laatste training van Oranje voor de wedstrijd tegen Polen in de Nations League. Anders dan je gewend bent, oefenen de internationals niet in hun vertrouwde oranje shirt, wel in het tenue van hun allereerste amateurclub.

Dat levert unieke beelden op. Die zowel in ons land, als ver daarbuiten, tot veel positieve reacties hebben geleid, zoals deze: ‘‘wel ziek dit, effe een potje spelen met het shirt aan van de club waar je bent begonnen.” Of deze: “misschien is het leuk om een actie te houden waarbij elke speler een keer aan een toernooi mee doet op hun vereniging waar alles begon.

Het filmpje fungeerde als aftrap voor de Nationale Voetbaldag van de KNVB op 10 tot en met 12 juni. Om in het clubshirt van hun jeugd op het trainingsveld te verschijnen, haalden de Oranjespelers alles uit de kast. Zo liet Noa Lang het tenue van het niet meer bestaande RSV HION uit Rotterdam namaken en vond de vader van Davy Klaassen na een zoektocht van dagen ergens op zolder nog een uniek exemplaar van de trui van HVV De Zebra’s uit Hilversum, een club die is opgegaan in BZC ’13. Ook het groenzwart van THOS uit het Groningse Beerda om de schouders van Hans Hateboer, kwam niet zonder slag of stoot binnen. Zijn ouders bleken zijn veel te kleine pupillenshirt uit O9 te hebben opgestuurd. Met piepende banden bracht een koerier een passende versie tot in de kleedkamer.

Dat brengt mij meteen bij het belangrijkste punt van vandaag: de unieke Nederlandse voetbalcultuur. Want er is maar een land ter wereld waar internationale voetbalsterren zo zijn begaan met het amateurvoetbal en de club uit hun jeugd als tweede familie voelt. Alleen al daarom is de aanpassing van de voetbalpiramide, waartoe de KNVB-ledenraad afgelopen zaterdag heeft besloten, een zegen. Door de grote verschuiving van zondag- naar zaterdagvoetbal is een scheefgroei ontstaan. De nieuwe piramide zorgt voor meer gelijkwaardige competities en een gezonde verenigingstoekomst. Waarbij het aantal streekderby’s en spannende wedstrijden enorm stijgt.

Een effect dat we realiseren door de Hoofdklasse vanaf seizoen 2022/’23 om te dopen in de Vierde Divisie. Het seizoen erna zullen we zaterdag- en zondagamateurs mixen in de Derde divisie, Vierde divisie én in de Eerste klasse. Vanaf dat moment wordt door de thuisspelende teams bepaald wat de speeldag is, tenzij de tegenstander een principiële zaterdagclub is, dan wordt de wedstrijddag door deze vereniging aangewezen. Ook het aantal poules wordt in de komende twee seizoenen terugbracht in de Eerste, Tweede en Derde klasse. Helaas noodzakelijk voor een smallere piramide in de (sub)top, met als gevolg tijdelijk meer degraderende clubs. Waarbij we in bepaalde regio’s wat maatwerk moeten verrichten. Maar aanvang seizoen 2024/’25 moet de ideale piramide staan.

Na de succesvolle veranderingen in het pupillen- en jeugdvoetbal van de afgelopen zes jaar, mag de door de KNVB ingezette aanpassing van de voetbalpiramide worden bestempeld als de tweede mijlpaal in het amateurvoetbal. En ondanks intense discussies over voornamelijk de versterkte degradatie, heeft de ledenraad in meerderheid voor de toekomst gekozen.