Column Jan Dirk van der Zee
Typography

Column Jan Dirk van der Zee – directeur amateurvoetbal - NLMagazine Sport – Brief Ellen Fokkema aan de directie van de KNVB, Mijn naam is Ellen Fokkema. Ik ben 19 jaar en kom uit Friesland. Vanaf mijn vijfde voetbal ik bij VV Foarút in Menaam. Sinds de F-pupillen heb ik altijd met jongens gevoetbald. Toch mag dat nu niet meer. Al mijn vrienden uit Onder-19 mogen naar het eerste elftal, alleen ik niet. Terwijl ik gewoon lekker op niveau wil voetballen met spelers die ik al mijn hele leven ken.

Ellen Fokkema en haar voetbalclub schreven ons in 2019 diverse brieven. Dat leidde bij de aanvang van het seizoen 2020-21 tot een wereldprimeur: Ellen kreeg dispensatie en mocht uitkomen in het eerste mannenteam van vierdeklasser VV Foarút. Tegelijkertijd betekende haar debuut, de start van onze pilot. Een proef met dataonderzoek, enquêtes, interviews met betrokkenen en observaties van wedstrijden. Snel bleek dat niets ons in de weg stond om vrouwen bij de mannen in de A-categorie te laten voetballen. Er werd door de mannen zelfs aangegeven, dat zij in hun jeugd vaker met meiden hebben gespeeld en het normaal vinden. Van trainers, scheidsrechters en supporters kregen we woorden van gelijke strekking te horen.

Gemengd voetbal is in Nederland ingeburgerd geraakt, maar dat is niet vanzelf gegaan. Pas in 1971 werd het vrouwenvoetbal erkend en daarna hebben hoofdzakelijk de speelsters en voorvechtsters, zoals Vera Pauw, het verschil gemaakt met visie en beleid. Eerst door in 1986 jongens en meiden Onder-12 met elkaar te laten voetballen. Later gevolgd door gemengde teams voor de oudere jeugd en de B-categorie bij de senioren. Zo voetbalden er in de afgelopen vier seizoenen 366 vrouwen in mannenseniorenelftallen binnen het veldvoetbal. In de zaal waren dat er ruim 30.

Daar komt bij dat het gemengd voetbal steeds meer verschillende verschijningsvormen aanneemt. Zo zijn er clubs die bewust kiezen voor een 50/50 verdeling van de teams, maar er bestaan ook voorbeelden van meidenteams met één jongen ertussen.

Het mag daarom geen verrassing heten, dat de KNVB vandaag een nieuwe stap in het voetbal heeft aangekondigd. Met ingang van het seizoen 2021-22 is het voor vrouwen in het amateurvoetbal mogelijk om in de A-categorie bij de mannen uit te komen. Wereldwijd een historische doorbraak. Omdat hiermee een nieuwe mogelijkheid voor vrouwen wordt gecreëerd om op basis van kwaliteiten en persoonlijke ambities een passende plek binnen de voetbalsport te vinden.

De vader van Ellen Fokkema beschreef bij het debuut van zijn dochter in het eerste mannenelftal van VV Foarút in het Friesch Dagblad vorig jaar wat dat betekent: “Ellen heeft handgeschreven brieven ontvangen van vrouwen die het prachtig vinden dat zij de stap wel heeft kunnen zetten. Iets dat ze zelf ook graag hadden gewild, maar niet is gelukt.”

Voor mij valt het samen met al die andere mooie ontwikkelingen in het voetbal: van Feyenoords’ toetreding tot de ‘Pure Energie Eredivisie Vrouwen’ tot alle aandacht voor de opvolger van Sarina Wiegman. Het feit dat dit zoveel mensen bezighoudt, geeft wel aan dat het verschil tussen mannen en vrouwen er niet meer toe doet, het gaat allemaal over voetbal. Dat is de essentie. ​​​​​​​

Jan Dirk van der Zee is directeur amateurvoetbal KNVB. In zijn columns bericht Jan Dirk over alles wat voetbal mooi maakt (en soms lastig) en geeft hij zijn kijk op het voetbal en het verenigingsleven. Reageren? Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Merchandise NL