NLMagazine Economie & Duurzaamheid - In reactie op het tegenvallende kwartaalcijfer van de Nederlandse economie, verlaagt ING Research zijn beramingen voor 2023 van een gezonde 1,8 procent groei naar een magere 0,4 procent groei. Dat geeft ING-econoom Marcel Klok aan in gesprek met bank.nl
Economie & Duurzaamheid
'Minister moet zzp’ers meer vrijheid geven in plaats van duimschroeven aandraaien'
Door Marion van Happen, CEO, HeadFirst - NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Op 7 juni is het Commissiedebat over werken met en als zelfstandigen. Het merendeel van de zzp'ers wil zelfstandig ondernemen, blijkt uit recente cijfers van Intelligence Group. Daarnaast laten onderzoeken van CBS en Zelfstandigen Enquête Arbeid zien dat zzp’ers vaak tevredener zijn dan mensen in loondienst of uitzendkrachten. Ook groeit het aantal zzp’ers snel.
'Eén op de drie zzp'ers is niet op de hoogte van nieuwe pensioenwet'
Door Oskar Barendse, Financieel Expert, Knab. - NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Maar liefst één op de drie zzp’ers is niet op de hoogte dat er binnenkort een nieuwe pensioenwet aankomt. Onder zzp’ers die jonger zijn dan 50 jaar, loopt dat percentage zelfs op naar 50 procent. Dat blijkt uit een enquête die Knab in april en mei hield onder ruim 1.800 zzp’ers.
Meerderheid ondernemers kan gestegen kosten niet doorberekenen
Foto: Pixabay - NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Driekwart van de bedrijven kan de hogere kosten voor onder andere grondstoffen, energie en lonen niet (volledig) doorberekenen aan hun klanten. Dat blijkt uit een enquête onder ondernemers van het CBS in samenwerking met onder meer VNO-NCW en MKB-Nederland.
Sterktes en zwaktes van de bakkerijsector
Uitdagingen op de arbeidsmarkt - NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Op de arbeidsmarkt staat de bakkerijsector voor grote uitdagingen. De krapte op de arbeidsmarkt neemt toe, de interesse onder jongeren voor bakkerijgerelateerde opleidingen neemt af en door vergrijzing kent de sector een sterk groeiende uitstroom van zowel werknemers als werkgevers. Industriële en ambachtelijke bakkers ervaren nu al problemen om vacatures ingevuld te krijgen. Er valt te verwachten dat dit de komende jaren steeds moeilijker wordt.
'De nieuwe CEO van Shell; nieuwe ronde, oude kansen'
Door Wouter Scheepens, directeur-bestuurder a.i., MVO Nederland - NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Het Volkskrant-interview met Wael Sawan, de nieuwe CEO van Shell, roept dubbele gevoelens op. Aan de ene kant horen we bekende retoriek: ja, we moeten klimaatverandering aanpakken.
'Door groot personeelstekort horeca straks geen drankje meer op terras'
Door Sjuk Akkerman, Sector specialist Services & Leisure, ING - NLMagazine Economie & Duurzaamheid, Leisure - Aanleiding voor dit artikel is het feit dat horeca niet langer meer populairste bijbaan onder studenten is.