Molukse wijk - NLMagazine Geswchiedenis - Positieve ontwikkeling voor stichting Teripang, aangezien de Molukse gemeenschap in Rijssen een financiële bijdrage van 5000 euro ontvangt van de gemeente Rijssen-Holten. Met dit bedrag kan de stichting eindelijk een langgekoesterde wens realiseren: de oprichting van een monument ter ere van de KNIL-militairen.
De stichting Teripang heeft haar thuisbasis in de Molukse wijk van Rijssen, gevestigd aan de Graaf Ottostraat. Lucas Labobar, voorzitter van de Molukse stichting Teripang zegt er heel blij mee te zijn. Aanvullend zegt hij nog “De plannen zijn ook al grotendeels in kannen en kruiken. Binnenkort zitten we bij de gemeente aan tafel om ze door te spreken. Van het ontwerp tot de planning, alles zit al in de koker.”
Monument voor Herdenking
De stichting heeft in samenwerking met een plaatselijk natuursteenbedrijf een gedenkteken gekozen. Dit gedenkteken betreft een zwerfkei van ongeveer 1,75 meter hoog. De kei zal worden bewerkt en gladgemaakt, en daarnaast zullen de namen van tweeëntwintig KNIL-militairen erop worden gegraveerd. Dit nieuwe monument zal voor het gebouw van de stichting worden geplaatst.
De Molukse stichting heeft de intentie om jaarlijks op 15 augustus bij dit nieuwe monument een herdenkingsceremonie te organiseren. De eerste herdenking staat gepland voor 2024, waarbij de wethouders en de burgemeester ook zijn uitgenodigd. Tegen die tijd wordt ook verwacht dat de renovatie van het eigen pand is afgerond.
Het idee voor dit herdenkingsmonument ontstond in 2021, toen de Molukse gemeenschap zeventig jaar geleden naar Nederland kwam. De Molukse KNIL-militairen arriveerden niet op eigen initiatief, maar vanwege een dienstbevel. Na hun aankomst in Nederland werden ze ontslagen en verbleven ze vaak jarenlang in voormalige werkkampen. In de vroege jaren zestig werden de eerste KNIL-militairen en hun gezinnen vanuit Kamp Eerde naar de Molukse wijk in Rijssen overgebracht.
Bron: Erfgoedstem