Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Natuur & Milieu - Roofdieren spreken altijd aan of het nu gaat om slechtvalken of wolven, ze krijgen altijd meer aandacht dan regenwormen of planten. Tegelijkertijd zijn mensen er vaak wat bang van of we zien ze als concurrenten voor onze eigen belangen. Daarom zijn heel veel roofdieren in ons land uitgeroeid.

Des te indrukwekkender is het feit dat ze er nog steeds zijn en soms ook midden tussen de bebouwing. De bijgesloten foto is van een bunzing die op jacht is in een tuin in de Glip. Een bunzing behoort tot de marterachtigen. Mannetjes worden een kilo of 2 en ruim een halve meter groot. Vrouwtjes zijn de helft lichter. Ze leven van vogels, muizen, eieren, amfibieën maar ook van vruchten.

Bunzings zijn een van de meest algemene marterachtigen in Nederland. Daarnaast komen er ook hermelijnen, wezels, boommarters, steenmarters, dassen en otters voor. In Heemstede met zijn landgoederen leven ook boommarters, naast het menu van de bunzing jaagt een boommarter ook op eekhoorntjes. Bunzings zijn zo wel overdag als in de nacht actief. Ze leven graag bij rommelhoekjes, waar schuilplaatsen en prooidieren voorkomen. Graag horen we van andere waarnemingen van marterachtigen.

Wat gebeurt er al?
Het gewone leven is weer begonnen en de winter is een heerlijke tijd waarin de natuur redelijk stil staat. Dat geeft 6 maanden de tijd om je warm te werken en alles voor het exploderende voorjaar in orde te maken. Dat doen we volop in het Sorghbosch en Meermond: bollen planten, bramen verwijderen, wilgen knotten en boompjes redden die elders groot kunnen worden. En de goede voornemens werken nog door: we waren deze week met een grote groep van bijna 20 mensen. En ook in het Sorghbosch hebben we er nog 20.000 bollen bij geplant ( in de stromende regen).

Waar kunt u zelf aan meedoen?
Het redden van boompjes blijven we elke dag doen tot 1 april. Elke zaterdag in het Sorghbosch en elke vrijdag in Meermond of Groenendaal en op woensdagen in de andere landgoederen.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld je aan bij IK DOE MEE op meerbomen.nu.

Meer informatie
Stichting M.E.E.RGroen, Postadres: Ramaerstraat 6, 2131BJ Hoofddorp
www.stichtingmeergroen.nl

email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Quote

Uitgaan nu.nl

03 februari 2023

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching