Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Groente en fruit met de meeste en minste bestrijdingsmiddelen - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - De Amerikaanse onderzoeksgroep Environmental Working Group (EWG) onderzoekt de hoeveelheid pesticiden op groente en fruit en aan de hand daarvan brengt zij jaarlijks een toplijst van groente en fruit met de meeste en minste bestrijdingsmiddelen uit.

Groente en fruit zijn onmisbaar in een gezond dieet, maar veel gewassen bevatten helaas schadelijke bestrijdingsmiddelen. Omdat de besmetting met pesticiden per gewas verschilt, is het belangrijk om te weten welke producten het meest of het minst zijn verontreinigd.

EWG’s lijst van dit jaar is samengesteld op basis van een analyse van meer dan 46.075 monsters die door de FDA (Food and Drug Administration) en USDA (het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten) zijn genomen. De groente en fruit waarop wordt getest zijn gewassen en geschild zoals je ze thuis doet voordat je ze eet. Verse producten die het meest besmet zijn, zoals spinazie en aardbeien, bevatten in hun ingevroren vorm nog steeds een hoog gehalte aan bestrijdingsmiddelen.
De rangschikking is gebaseerd op het percentage monsters met bestrijdingsmiddelen, maar ook het aantal pesticiden en de hoeveelheid gevonden in afzonderlijke monsters.

De EWG adviseert om de producten uit de Dirty Dozen alleen nog te eten wanneer ze biologisch geteeld zijn.

Dirty Dozen (meest bespoten)
Aardbeien, Spinazie, Boerenkool, Nectarines, Appels, Druiven, Kersen, Perziken, Peren, Paprika’s en chilipepers, Bleekselderij, Tomaten.

Clean Fifteen (minst bespoten)
Avocado, Maïs, Ananas, Uien, Papaja, Doperwten (diepvries), Aubergine, Asperges, Broccoli, Kool, Kiwi, Bloemkool, Champignons, Honingmeloen, Cantaloupe-meloen.

Meer informatie
Als je meer wilt weten over deze materie en alle ins en outs wilt weten, ga dan voor de volledige lijst naar de website van de Environmental Working Group: https://www.ewg.org/

Disclaimer: je kunt zeggen dat het hier om een Amerikaans onderzoek gaat en dat klopt, toch gaan groente en fruit de hele wereld over, waardoor het toch de moeite waard kan zijn om te kijken naar deze lijst.

Bron: Beyuna en balanceyourlife.nu

Quote

Uitgaan nu.nl

03 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching