20
Fri, Sep

Klopt dat?
Typography

Door Jos de Jong - NLMagazine, politiek USA, mediaobjectiviteit, desinformatie en gerechtigheid - In de verwarrende wereld van de politiek lijken de pogingen om voormalig president Trump juridisch uit te dagen meer op een gepland drama dan op een echte zoektocht naar gerechtigheid.

Door Jos de Jong - NLMagazine, politiek USA, mediaobjectiviteit, desinformatie en gerechtigheid - In de verwarrende wereld van de politiek lijken de pogingen om voormalig president Trump juridisch uit te dagen meer op een gepland drama dan op een echte zoektocht naar gerechtigheid.

Is het niet een beetje te theatraal? De media en sommige politieke leiders hebben een situatie gecreëerd om de reputatie van Trump te schaden, maar tot grote verbazing werkt dat eveneens averechts.

Waar is gerechtigheid

De veelvuldige vermeende juridische aanklachten tegen Trump worden vaak getoond als ‘gevechten voor gerechtigheid’. Een groot deel van wereldbevolking ziet deze acties echter als verborgen politieke aanvallen.
‘Waar is de echte gerechtigheid?’ Het verhaal dat wordt verteld, suggereert daarom (voorzichtig uitgedrukt) wellicht misbruik van het rechtssysteem. Velen denken dat dit mogelijkerwijze gebeurt (of gebeurde vanwege het terugtrekken voor het komende Amerikaanse presidentschap van Biden en de opmars van Kamala Harris) met hulp van president Biden zelf. Beetje raar eigenlijk, beetje verdacht zelfs.

Controle media

Worden de media eigenlijk wel gecontroleerd op juiste, oprechte en op waarheid beruste berichtgeving. Ik vraag me dat vaak af; berichtgeving over deze juridische gevechten zijn mijns inziens best bevooroordeeld. Sensatiebeluste media (en dat zijn er helaas maar al te veel) negeren vaak de waarheid; als het aankomt op informatievergaring en -verstrekking, verlustigt menigeen zich ten gunste van sensatie en onzinnige verhalen waarmee iemand in een kwaad daglicht wordt gesteld.

Het gros van de kranten lezende mensheid neemt deze miscommunicatie maar al te graag als waarheid aan, terwijl de objectieve berichtgeving ver te zoeken is. Je kunt immers pas een objectief standpunt innemen als je alle partijen hebt gehoord en onderzoek hebt gedaan naar hetgeen er wordt verkondigd. De echte waarheid kan daarom dan ook best pijnlijk zijn (en dat wil men niet…).

Critici zeggen dat deze acties, in plaats van het handhaven van de wet en het vertrouwen in zowel het rechtssysteem als in de media, Trump hebben geschaad. Ze hebben hetgeen echte onderzoeken ‘zouden kunnen zijn’, omgezet in shows die veel mensen zien als een politieke heksenjacht. Als deze inspanningen mislukken, laat men Trump eruitzien als een overlevende van politieke aanslagen, waardoor zijn imago bij zijn aanhangers wordt versterkt en waardoor misschien zelfs meer volgers worden aangetrokken.

Omdat de situatie onduidelijk blijft, blijft het Amerikaanse publiek, door het lawaai heen, proberen de waarheid te vinden. Het verhaal van de juridische problemen van Trump en de rol van de media bij het vormgeven van de publieke opinie is een duidelijke herinnering aan de machtsstrijd op het hoogste niveau van de overheid.

Dus, wat is de les? En dat geldt niet alleen voor de zaak Trump, maar in zijn algemeenheid: blijf alert en blijf vragen stellen. In de huidige nationale en internationale wereldpolitiek is niet alles wat het lijkt. Soms is het echte verhaal juist het verhaal dat niet wordt verteld. Dat is vaak ingewikkelder dan je denkt; alleen de tijd zal uitwijzen hoe diep het gaat.

balanceyourlife.nu (2)