20
Fri, Sep

Sport & Vrije tijd
Typography

Fotograaf: Max van Dijk - NLMagazine/Tilburg, Sport, sportpromotie, Tilburg en sport – Het doel van Team Tilburg is om de stad sterker te maken op het gebied van (top)sport. Voormalig tophockeyster Ireen van den Assem, zet zich sinds begin vorig jaar in voor Tilburgse topsporters en talenten op weg naar de top.

“Ik vind het belangrijk om de lessen die ik zelf heb geleerd tijdens mijn twintigjarige topsport-tijd over te brengen op een nieuwe generatie”, aldus Ireen.

“Ik was altijd al heel fanatiek en bleek een talent voor hockey te hebben”, begint Ireen haar verhaal. “Ik hockeyde omdat ik het gewoon héél leuk vond, daardoor wilde ik steeds meer trainen en meer met de sport bezig zijn.” Ireen belandde bij Oranje Onder 16 en ging door naar Onder 18 en Onder 21. “Ik kreeg geen vaste positie in de selectie van het grote Oranje en daar werd ik onzeker van. Ik dacht: als het hockeyen niet lekker loopt, wat is dan de zin van mijn bestaan? Dat zijn heftige gedachtes, maar zo stond ik er toen in. Ik had alles voor de sport over.”

Een tijd later, toen Ireen midden twintig was, kreeg ze de kans om wél vast in de selectie van Oranje te spelen. “Naast het veld investeerde ik in die tijd veel in mijn identiteit en ging ik me afvragen wie ik was. Daardoor ben ik veel lekkerder gaan hockeyen. Toen ik de kans kreeg om vast in de selectie te spelen, was dat geweldig.” Na zo’n zeven jaar eindigde haar topsportcarrière nét voor de Olympische Spelen in Tokyo: “drie dagen voor de wedstrijd moest ik afhaken vanwege een blessure. Dat was een ontzettend moeilijke tijd voor mij, waarin ik veel over mezelf heb geleerd.”

Een sterker (top)sportklimaat

Haar geleerde lessen uit de topsportwereld zet Ireen nu graag in om Tilburgse topsporters en talenten te ondersteunen en verder te helpen. Dat doet ze in haar rol als coördinator bij Team Tilburg. “Ik ben eigenlijk de verbinder tussen verschillende partijen in de stad en de wereld van de topsport. We zoeken naar duurzame relaties in de stad om samen beter te worden en willen de Tilburgse maatschappij versterken door inspirerende talenten naar voren te schuiven. Ons doel is een sterker (top)sportklimaat in Tilburg.”

Fotograaf: Max van Dijk

Hoe staat het eigenlijk met het (top)sportklimaat in onze stad?

“Er loopt een hoop talent hier op straat. Denk aan Padeller Bart van Opstal en Schaatsster Lotte Groenen die tevens ook ambassadeur bij ons zijn. Voor deze talenten organiseren we bijvoorbeeld workshops over sportvoeding en ademhaling. We proberen echt die één procent te pakken die het verschil maakt tussen het behalen van een zilveren óf gouden medaille.

Op eigen benen staan

Volgens Ireen heeft Team Tilburg een hoop mooie ambities. “Wat we graag willen bereiken, is dat we op eigen benen kunnen staat, zonder subsidie van de gemeente. Het laten groeien en uitbreiden van ons netwerk gaat ons hier hopelijk bij helpen.” Team Tilburg heeft nog een ander doel voor ogen: “We willen heel graag opleidingen topsport-proof maken. Wat we zien, is dat de stress bij een topsporter vaak zo hoog is, dat hij of zij denkt: laat die opleiding maar zitten. Dat moet anders kunnen.”

Ireen is trots op wat Tilburg op het gebied van sport heeft staan: “Het is natuurlijk fantastisch dat Willem II gepromoveerd is, dat is geweldig voor onze stad. Ik hoop dat we elke topper net zo omarmen en dat we de kracht van sport inzetten voor nog veel meer mooie dingen.”

Meer informatie

Wil jij graag meer weten over alles dat Team Tilburg doet? Neem dan eens een kijkje op deze website. Je kunt Team Tilburg natuurlijk ook volgen op Instagram.

Bron: Tilburg.com

Quote

Sport nu.nl

20 september 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl