08
Sun, Sep

Sport & Vrije tijd
Typography

NLMagazine/Sport, Duurzaamheid, Natuur & Milieu, groen - - Het is wat ze bij de sportdesk van de NOS een supersportzomer noemen. Het EK voetbal is nog maar net afgelopen of de Olympische Spelen staan alweer voor de deur en dus richten we onze blik op Parijs.

Daar trotseerde de burgemeester deze week de e-coli bacterie door in de ‘schone’ Seine te springen en zo te laten zien hoe hard de stad gewerkt had om de rivier een veilige plek te maken voor de open water zwemmers. Of dit gelukt is, staat nog ter discussie. Maar de Spelen in Parijs worden ondertussen wel de ‘groenste ooit’ genoemd. Net als Tokio vier jaar geleden trouwens. En net zoals het EK in Duitsland deze zomer de meest duurzame onder de EK’s moest worden.

Waarmee we maar willen zeggen dat duurzaamheid ook op de kaart van de sporters staat. Al is zo’n duurzaamheidsclaim natuurlijk dubieus als de hele wereld (fans en sporters) naar Parijs vliegt, want alleen dat blijkt al goed voor 30 tot 40% van de totale uitstoot van de Spelen. Bovendien nemen veel sporters (waaronder Nederland) hun eigen airco mee naar het Olympisch Dorp. En zijn de prijzen van het OV in de Franse hoofdstad voor de duur van de Spelen verdubbeld (wat het gebruik niet bepaald stimuleert).

Ondanks dat blijft staan dat Parijs hard gewerkt heeft om de stad groener te maken. Zo werd een deel van de kade langs de Seine autovrij, werd het aantal fietspaden (en dus ook het aantal fietsers) vermenigvuldigd, werd de maximum snelheid in de stad verlaagd naar 30 km/u en kwam er meer groen. Al is Parijs in vergelijking met menig Nederlandse stad nog een behoorlijke betonnen bedoening, zo ondervond Wyke eerder deze maand.
Hoe het ook zij: ze zijn onderweg. Er is een omslag. En die omslag vieren we hier bij HetkanWEL, net zoals we naar de Spelen uitkijken.

Wyke, Asceline & Charlot, hetkanWel.nl

Quote

Sport nu.nl

08 september 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl