22
Mon, Jul

Sport & Vrije tijd
Typography

NLMagazine/Groningen, Sport - Zorg ervoor dat de ijsbaan Kardinge blijft. Dat is de boodschap van de petitie "Behoud IJsbaan Kardinge" die onlangs aan de gemeenteraad van Groningen is overhandigd.

Plaatsvervangend raadsvoorzitter Ceciel Nieuwenhout nam de petitie met meer dan 15.000 handtekeningen in ontvangst van onder anderen schaatsster Joy Beune. Honderden schaatsliefhebbers waren op de Grote Markt om de boodschap van de petitie kracht bij te zetten.

De initiatiefnemers van de petitie maakten gebruik van het bijna wekelijkse spreekhalfuur 'Inwoners in gesprek met de raad' van 20.30 tot 21.00 uur op de Politieke Woensdag. Inwoners kunnen dan in het stadhuis binnenlopen om met raadsleden te praten over wat zij belangrijk vinden, een presentatie houden of – zoals 19 juni – een petitie overhandigen.

Meer informatie over het spreekhalfuur 'Inwoners in gesprek met de raad'

Schaatsoefeningen

Bij de overhandiging van de petitie over de ijsbaan waren volgens e organisatie zo'n 700 schaatsliefhebbers uit heel de provincie naar de Grote Markt gekomen, leden van diverse schaatsverenigingen, onder wie veel jongeren. Ze deden gezamenlijk schaatsoefeningen in de aanloop naar de overhandiging van de bijna 15.300 handtekeningen.

Wereldkampioen

De overhandiging gebeurde door drievoudig wereldkampioen schaatsen Joy Beune, schaatstalent Meike Veen en een aantal jeugdleden van schaatsverenigingen in de provincie Groningen. De ondertekenaars maken zich zorgen over de toekomst van de ijsbaan in sportcomplex Kardinge en willen dat de ijsbaan voor Groningen behouden blijft. De huidige ijsbaan en het gehele Kardinge-complex wordt volgens de gemeente "met moeite overeind gehouden". Het college van B&W wil zich maximaal inspannen voor behoud van schaatsen in een nieuw Kardinge, "maar zonder een externe bijdrage lukt dit niet."

Regionaal belang

Met andere woorden: alleen de gemeente Groningen kan een nieuw complex met een ijsbaan niet betalen. De gemeente voert daarom gesprekken met 'de regio' over meebetalen voor een nieuwe ijsbaan voor een nieuw sportcomplex. Dat is volgens het college wenselijk omdat de Groninger ijsbaan van regionaal belang is omdat veel schaatsers van buiten de gemeente Groningen komen.

Ceciel Nieuwenhout nam als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad de handtekeningen in ontvangst in aanwezigheid van verschillende raadsleden van verschillende fracties. Zij zei blij te zijn zoveel jonge sporters te zien. Zij vertelde de schaatsers op de Grote Markt dat het besluit over de ijsbaan in 2025 wordt genomen. "Het is dus nu nog geen ja of nee. Maar dit aantal handtekeningen laat zien hoe belangrijk schaatsen is voor heel veel Groningers."

Quote

Sport nu.nl

22 juli 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl