Sport & Vrije tijd
Typography

NLMagazine/Utrecht Sport - Op zaterdagmiddag 20 mei a.s. komt de Nederlandse Atletendelegatie van Kleine Mensen in Utrecht bij elkaar voor een gezamenlijke training en teampresentatie. Maar liefst 40 sporters reizen eind juli naar Keulen om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de 8e Wereldspelen voor Kleine Mensen, de World Dwarf Games 2023 (WDG).

De sporters doen zowel mee aan individuele sporten (o.a. atletiek, badminton, zwemmen) als aan teamsporten (o.a. voetbal en volleybal). Na het team van gastland Duitsland vormt Team Nederland de grootste Europese delegatie tijdens de Spelen. Aan de editie in 2017 deden 11 Nederlanders mee, in 2013 deden er 3 Nederlanders mee. In beide gevallen namen de Nederlandse sporters meerdere medailles mee naar huis. De groei van de Nederlandse Atletendelegatie van Kleine Mensen is onder meer te danken aan het aanbod van gerichte sporttrainingen dat onder de vlag van de BVKM (Belangenvereniging van Kleine Mensen) landelijk wordt georganiseerd.

De World Dwarf Games 2023 worden van vrijdag 28 juli t/m zaterdag 5 augustus gehouden in de accommodaties van de Deutsche Sport Hochschule Köln (German Sport University Cologne). Het is de 8e editie van dit vierjaarlijkse evenement, dat vorige keren onder meer in Canada, de VS en Noord-Ierland plaatsvond. De huidige editie werd vanwege COVID-19 een aantal keren uitgesteld. Deze zomer worden meer dan 500 sporters uit zeker 22 landen van over de hele wereld verwacht. De sporttoernooien vinden deels op paralympisch niveau plaats. Daarnaast kunnen deelnemers zich ook op recreatief niveau met elkaar meten.

De Spelen zijn expliciet bedoeld voor mensen die bij volwassenheid korter dan 1,5 meter zijn door een aangeboren genetische groeistoornis. Het is het grootste wereldwijde sociale sportevenement dat wordt georganiseerd voor kleine mensen, waarbij gelijkwaardige competitie en internationale vriendschap voorop staan. Met deze en andere activiteiten voor en door kleine mensen krijgen ook de emancipatie en het zelfbewustzijn van kleine mensen een belangrijke impuls. Ook wordt beoogd het imago van kleine mensen in de samenleving positief te beïnvloeden en stigmatisering en discriminatie tegen te gaan.

Team Nederland 2023 komt op zaterdag 20 mei samen voor een gezamenlijke in- en outdoor training. Tussen de twee trainingen in zal er een gezamenlijke teampresentatie aan de pers plaatsvinden.

Quote

Sport nu.nl

20 juni 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl