Sport & Vrije tijd
Typography

NLMagazine Sport De Nederlandse golfwereld heeft een primeur: het grootste internationale golfevenement voor vrouwen komt in september 2026 naar Nederland. Op Bernardus Golf in Cromvoirt gaan de beste golfsters uit Europa en de Verenigde Staten de strijd met elkaar aan.

Nooit eerder was een Nederlandse golfbaan het strijdtoneel voor het meest prestigieuze evenement in het vrouwengolf. Bij de laatste editie in 2021 was de Solheim Cup in 700 miljoen huiskamers in 239 verschillende landen te zien.

Het spelformat
In de Solheim Cup nemen twaalf Europese speelsters het in een driedaags evenement op tegen twaalf Amerikaanse speelsters. Op vrijdag en zaterdag wordt er in duo's (foursomes en fourballs) tegen elkaar gestreden, waarna er op zondag twaalf singles volgen.

De eerste Solheim Cup was in 1990. Over vier jaar zijn we in Nederland toe aan de 20ste editie. Het evenement wordt om het jaar gespeeld, afwisselend in de Verenigde Staten en Europa. De tussenstand is op dit moment 10-7 in het voordeel van de Amerikaanse vrouwen.

Unieke ervaring
De directeur van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF) Jeroen Stevens kijkt uit naar het evenement. “Hoe gaaf en uniek is het dat dit naar Nederland komt met hopelijk een Anne van Dam of Dewi Weber in het Europese Team. Wij gaan als land de allerleukste en beste Solheim Cup ooit neerzetten met gendergelijkheid en duurzaamheid hoog in het vaandel. Maar bovenal wordt dit een evenement met een prachtige en unieke ervaring voor iedereen die houdt van topsport en entertainment.”

Ambitie NGF
De organisatie van de Solheim Cup in Nederland past binnen de ambities van de NGF om de komende jaren jonge golfers (25-50 jaar), met extra aandacht voor vrouwen, centraal te zetten. Jeroen Stevens: "Zo’n 32% van de Nederlandse golfers is vrouw en circa 30% van de golfers is tussen de 25 en 50 jaar. De doelstelling is om deze twee percentages in 2030 op 40% te hebben.

De NGF hoopt met de organisatie van de Solheim Cup een betere balans in diversiteit, leeftijd en man-vrouwverdeling in de golfsport te stimuleren en het imago van golf onder niet-golfers te verbeteren.”

De komst van een prestigieus en wereldwijd evenement als de Solheim Cup zal bijdragen aan het doel van de NGF om meer vrouwen aan de golfsport te binden.

Wij gaan als land de allerleukste en beste Solheim Cup ooit neerzetten met gendergelijkheid en duurzaamheid hoog in het vaandel. Maar bovenal wordt dit een evenement met een prachtige en unieke ervaring voor iedereen die houdt van topsport en entertainment.

Impact
In 2026 verwacht de NGF 100.000 bezoekers uit ruim 30 landen. Een reële inschatting, gebaseerd op de toeschouwersaantallen van voorgaande Solheim Cup-edities. Het evenement heeft een positieve impact op de lokale economie en Nederland als golfland.

De Solheim Cup zal bovendien voor een gigantische media-exposure zorgen. In 2019 (Gleneagles, Schotland) werden er 859 uitzenduren aan de Solheim Cup besteed en volgden 4 miljoen mensen de live uitzending van het evenement. In bijna 70 landen werden er online artikelen geschreven over de Solheim Cup, met een potentieel lezerspubliek van 3,2 miljard.

Bernardus Golf
Gastheer van de Solheim Cup is Bernardus Golf in Cromvoirt. De uitdagende 18-holes championship golfbaan is een van de mooiste van Europa en ontworpen door de Amerikaanse architect Kyle Phillips, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van wereldberoemde banen als Kingsbarns, The Grove en Yas Links.

Het mooie clubhuis past perfect in zijn omgeving en straalt allure uit. Het huisvest onder meer het sterrenrestaurant Noble Kitchen en Bernardus Café. Eigenaar van Bernardus Golf is de zakenman Robert van der Wallen die de prestigieuze golfbaan in 2018 opende. "Ik ben trots op wat ik in mijn carrière heb bereikt, maar niets geeft me meer plezier dan het hosten van de Solheim Cup op mijn baan.”
De Solheim Cup 2026 wordt georganiseerd in samenwerking met promotor IMG, de Ladies PGA Tour (LPGA) en de European Ladies Tour (LET).

Quote

Body & Fit

Sport nu.nl

23 februari 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Center Parcs

Centerparcs