Sport & Vrije tijd
Typography

NL Magazine Vrije tijd - Wellicht lijkt het ietwat griezelig, maar het is de afgelopen jaren weer behoorlijk in opkomst: het opzetten van dieren ter decoratie. Of het nu gaat om je overleden huisdier, zelf geschoten wild of simpelweg een dier dat je mooi vindt, er is van alles mogelijk. Mits je je aan de regels houdt. Welke regels dat precies zijn, lees je in dit artikel.

  1. Opzetten, prepareren of taxidermie?

Het opzetten van dieren is een intensief ambacht dat veel kennis en kunde vergt. Het woord ‘opzetten’ dekt dan ook niet de gehele lading. Beter noemen we het ‘prepareren’ of ‘taxidermie’. Deze woorden duiden op het bewerken van een dood dier, zodat het geconserveerd blijft. Het daadwerkelijke opzetten vormt daarin één van de laatste stappen.

  1. Welke dieren mogen worden opgezet?

Als je opgezette dieren aan je interieur wilt toevoegen, is het belangrijk om zorgvuldig te bestuderen welke regels daaromtrent gelden. Deze regels zijn te vinden in de Wet Natuurbescherming, onder ‘Bijlage onderdeel A’. In principe kan vrijwel ieder dier worden opgezet: reptielen, vogels, zoogdieren en insecten. Het is echter niet de bedoeling dat dieren met deze reden om het leven worden gebracht. Dieren die je mag laten prepareren zijn dan ook dieren die je zelf dood hebt gevonden en een natuurlijke dood zijn gestorven.

Dikwijls geldt dat dode dieren voor het preparen moeten worden geregistreerd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op die manier houdt de overheid zicht op de doodsoorzaken van dieren in het wild en de gang van zaken rondom opgezette dieren.

  1. Hoe gaat het preparen in z’n werk?

Bij het prepareren van dode dieren worden de inwendige, bederfelijke delen vervangen door materialen, zoals kunstschuim, houtwol of watten. In de oogkassen van het dier worden glazen ogen geplaatst. De huid dient grondig te worden schoongemaakt en vervolgens ingestreken te worden met stof die latere aantasting tegengaat. De huid wordt over het model heen getrokken en met naald en draad dichtgenaaid.

Daarna volgt het modelleren. Het dier wordt dan in een natuurlijke houding opgezet, doorgaans op een ondergrond die overeenkomt met diens natuurlijke omgeving.

 

Quote

Body & Fit

Sport nu.nl

09 december 2022

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Center Parcs

Centerparcs