Sport & Vrije tijd
Typography

NLMagazine Sport - Als sportliefhebber ben ik ééns in de 4 jaar fanatiek volger van een Limburgse boogschieter en kijk ik onafgebroken naar roeiers, zeilers en hockeyers (m/v), of naar een vrouwelijke bokser; kortom naar alle Nederlandse Olympische sporters. Ik keek nooit naar paardendressuur, behalve als Anky van Grunsven met Bonfire of Salinero voor Olympisch goud kon gaan. Eerlijk, ik heb geen verstand van die dressuur want voor mij is het net zo boeiend als kijken naar het groeien van gras. Alleen tijdens de Olympische Spelen ben ik een fanatiek liefhebber  van alle sporten die we doen, zeker waar er medailles voor het vaderland (kunnen) worden binnengehaald.

Bij de winterspelen ligt dat wat anders. Ik heb een ontzettende hekel aan sneeuw en kou, dus skiën met of zonder een geweer op de rug, boeit mij niet zo. Het verschil tussen een 'dubbele Rietberger' en een 'cherry flip' is mij al sinds Sjoukje Dijkstra niet duidelijk geworden. Als de muziek bij het paarrijden gaaf is, hebben we wat mij betreft al een winnaar van Olympisch goud te pakken.

Hardrijden op de schaats
Blijft over waar we echt goed in zijn, de 'Open Nederlands Olympische Kampioenschappen ‘hardrijden op de schaats'. De enige sport, al bijna 20 jaar met Irene Wüst en Sven Kramer, die ik dan volg. Daar halen we ook de meeste medailles op. Schaatster Irene Schouten wordt in Peking ingeschat op 4 keer goud. Onze beoogde koningin van deze winterspelen, dus geen druk op haar schouders. Voor de vorm gaat er ook altijd een verdwaalde freestyle skateboarder mee met de Nederlandse equipe, mits die iets kan in de 'halfpipe' en -best belangrijk- het kruis van zijn broek ter hoogte van z'n knieën hangt. Want dat lijkt verplichte mode bij deze sport...

Skeleton
Maar deze Olympische winterspelen is het anders: we doen weer mee aan ‘Skeleton’! Ik had er wel eens van gehoord. Het is een soort bobsleeën, maar dan op een piepklein sleetje. Eigenlijk lijkt het ding meer op een plat plankje met glij-ijzers er onder. Ongeveer de helft van 'onze' skeletonster Kimberley Bos bevindt zich buiten het plankje, als ze in bloedstollende vaart door de bochten giert van een bobsleebaan. Het is een sport waarvan ik dacht, dat de beoefenaars alleen voor de lol op de baan mochten als de bobsleeërs al naar huis waren. Het gaat ook loeihard door de baan, met zo'n 145 km/uur. De onderlinge tijdverschillen bij de toppers bedragen soms niet meer dan eenduizendste seconde.

Kimberley Bos
Voor Nederland doet een echte topper mee, Kimberley Bos. Een stoere meid, die volgens mij ook lachend in iedere achtbaan gaat zitten. Vier jaar geleden werd ze nog 8e op de spelen. Dit jaar heeft ze zo'n beetje alles gewonnen wat er te winnen viel en is ze de kandidaat voor Olympisch goud. Ze is een toonbeeld van doorzettingsvermogen en moed; leeft voor haar zeer bescheiden sport. Mondkapje af, oranje (leuk detail) gebitsbeschermer in, helm op en weg is ze om anderhalve minuut later vol in de remmen te gaan. Duimpje omhoog naar de camera, hopelijk goed genoeg voor goud. Ze verdient het; kijken dus!

J.Le Pair

Quote

Body & Fit

Sport nu.nl

16 mei 2022

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Center Parcs

Centerparcs