Home/Chronische ziekten/Ziekte van Alzheimer/Plaques helpen de hersenen en veroorzaken geen Alzheimer - NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid, literatuur - Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat de kleverige ophopingen in de hersenen, die lange tijd werden beschouwd als de oorzaak van Alzheimer en dementie, eigenlijk een beschermende functie hebben na een infectie.
Dit inzicht suggereert dat de medische benadering voor de behandeling van Alzheimer van de afgelopen dertig jaar niet juist was.
Plaques werken als natuurlijk antibioticum
Beta-amyloïdes, ook bekend als eiwitafzettingen of amyloïde plaques, zijn typisch voor de hersenen van patiënten met Alzheimer en dementie. Een recente studie heeft echter aangetoond dat deze plaques fungeren als een natuurlijk antibioticum dat de hersenen beschermt na een infectie, zoals bijvoorbeeld met salmonella.
Hoewel lang werd gedacht dat deze plaques hersenproblemen veroorzaakten, suggereren onderzoekers van het Massachusetts General Hospital nu dat ze eigenlijk een beschermende rol spelen. Indien dit correct is, zouden dementie en Alzheimer mogelijk het gevolg kunnen zijn van een infectieproces. “De gangbare theorie dat eiwitafzettingen Alzheimer veroorzaken heeft dertig jaar lang de behandelingsstrategieën en de ontwikkeling van medicijnen gedomineerd, maar onze resultaten suggereren dat deze visie slechts een deel van het verhaal vertelt,” zegt hoofdonderzoeker Robert Moir.
De onderzoekers ontvingen kritiek omdat hun studie tot nu toe beperkt is gebleven tot dierproeven, voornamelijk uitgevoerd op genetisch gemodificeerde muizen en wormen. Desondanks zijn hun bevindingen intrigerend en kunnen ze mogelijk een nieuw perspectief bieden op de relatie tussen plaques en hersenaandoeningen.
Aanbevolen boek: De Alzheimer Aanpak
De Alzheimer Aanpak, geschreven door voedingsdeskundige Amy Berger, biedt een vernieuwende strategie voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Berger betoogt dat Alzheimer het gevolg is van een tekort aan brandstof in de hersenen, waarbij zenuwcellen afsterven omdat ze niet genoeg energie uit glucose kunnen halen. De effectiefste behandeling volgens haar is een dieet met weinig koolhydraten en veel vet, wat de energieproductie in de hersenen herprogrammeert.
Dit boek benadrukt dat cognitieve achteruitgang niet onvermijdelijk is; zelfs als het optreedt, hoeft men niet passief te blijven. Berger deelt de nieuwste wetenschappelijke inzichten om zowel familieleden als zorgverleners van Alzheimerpatiënten te inspireren, en biedt hoop te midden van deze uitdagende situatie.
Uitgeverij: Succesboeken.nl