Lifestyle & Gezondheid
Typography

Door Erkin Oksak - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Het verlies van het reukvermogen, bekend als anosmie, is een veelvoorkomend symptoom bij mensen die besmet zijn geweest met COVID-19. Hoewel de oorzaak van anosmie nog grotendeels onbekend is, hebben Amerikaanse onderzoekers dit fenomeen nader onderzocht.

Ze hebben ontdekt dat na een COVID-19 infectie de functies van de sustentaculaire cellen in het reukorgaan veranderen. Deze cellen spelen een ondersteunende rol in verschillende weefsels.

Permanent reukverlies na coronavirus infectie bij 12,5% van de bevolking
In Nederland ervaart één op de acht mensen aanhoudende symptomen na een COVID-19 infectie, waarbij het verlies van reukzin het meest voorkomt. Bij de meeste patiënten herstelt het reukorgaan na verloop van tijd. Helaas blijven sommige mensen permanent last houden van anosmie, wat negatieve gevolgen heeft voor hun dagelijks functioneren. Hoewel er wetenschappelijke theorieën zijn over mogelijke oorzaken van anosmie na COVID-19, is er nog geen gericht onderzoek naar verricht.

Voor dit recente Amerikaanse onderzoek werden proefpersonen verdeeld in drie groepen: een groep die niet besmet was met het virus en geen symptomen had, een groep waarvan het reukvermogen volledig was hersteld na een coronavirus infectie, en een groep die nog steeds verminderd reukvermogen (hyposmie) ervoer als gevolg van het virus. De onderzoekers, verbonden aan de medische faculteit van de Duke University, verzamelden monsters van 44 proefpersonen, waaronder weefselbiopsieën en slijmvliesmonsters van de neusholte.

Bij de proefpersonen die hersteld waren van COVID-19, maar nog steeds gedeeltelijk reukverlies hadden, vonden de onderzoekers een verhoogde aanwezigheid van T-cellen in het reukorgaanweefsel. T-cellen worden door het immuunsysteem vrijgegeven als reactie op ontstekingen. Bovendien werden veranderingen in de functies van stamcellen en sustentaculaire cellen waargenomen.

Deze celveranderingen en de aanwezigheid van T-cellen beïnvloeden de sensorische neuronen in het reukorgaan, die verantwoordelijk zijn voor het detecteren en doorgeven van geurprikkels. Verdere onderzoeken zijn echter nodig om de precieze oorzaak van anosmie bij COVID-19-patiënten nauwkeuriger te achterhalen.

Bronnen
- Heakth Watch
– 
Science Translational Medicine, 2022 Dec 21;14(676):eadd0484. doi: 10.1126/scitranslmed.add0484

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden