Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft vandaag een schokkend positief advies gegeven om door te gaan met de verlenging van het gebruik van Europa's meest gebruikte herbicide glyfosaat, ondanks een reeks lacunes in de gegevens en onopgeloste problemen.

In zijn conclusies benadrukt de EFSA, dat de potentiële genotoxiciteit van onzuiverheden en de risicobeoordeling voor de consument onvolledig bleef. Het potentieel van glyfosaatproducten om ontwikkelingsneurotoxiciteit te veroorzaken en het microbioom en de biodiversiteit te schaden, wordt duidelijk erkend. Desalniettemin stelt EFSA voor om door te gaan met het goedkeuringsproces door de bal naar het veld van de lidstaten te sturen.

EFSA baseert zich, net als ECHA en de nationale agentschappen, voornamelijk op studies van de industrie. Het zwakke EU-autorisatiesysteem voor pesticiden negeert een schat aan onafhankelijke en getoetste (peer-reviewed) wetenschappelijke studies die glyfosaat in verband brengen met ernstige gezondheids- en milieuproblemen. Veel studies bewijzen dat glyfosaat genotoxisch en neurotoxisch is, het darmmicrobioom beschadigt en ernstige schade toebrengt aan de bodem, het waterleven en de biodiversiteit.

Een brede coalitie van ngo's in de 'Stop Glyfosaat'-coalitie roept de Europese Commissie op om een verbod voor te stellen en de lidstaten om dit te steunen. De hernieuwde toelating voor 5 jaar in 2017 was al zeer omstreden, inclusief een succesvol Europees burgerinitiatief (ECI).

Veel EU-politici, zoals de Franse president Macron, beloofden de 5 jaar te gebruiken om te werken aan een uitfasering. In de tussentijd gaven Europese burgers in een andere ECI Save Bees and Farmers, in voedselbarometers en in het rapport over de toekomst van Europa duidelijk te kennen, dat politici hun werk moeten doen.

Om hun oproep kracht bij te zetten, lanceert de Stop Glyphosate-coalitie vandaag een nieuwe website stopglyphosate.eu. Deze geeft een overzicht van alle onafhankelijke (wetenschappelijke) informatie en functioneert als betrouwbaar en onafhankelijk platform over de beruchte onkruidverdelger. Het stelt burgers in staat om de verborgen waarheid van glyfosaat te onthullen aan hun gekozen politici.

Na vele jaren van discussie is het glashelder dat het EU-toelatingssysteem nog steeds niet voldoet aan de bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu, het doel van de EU-pesticidewetgeving (Verordening (EG) nr. 1107/2009). Het advies van de EFSA is een klap in het gezicht van veel onafhankelijke wetenschappers, die sinds de beoordeling door het kankerinstituut IARC in 2015 (de link met kanker en genotoxiciteit bij mensen is nog steeds geldig [i]), vele wetenschappelijke studies hebben gepubliceerd, die de toxiciteit van glyfosaat aantonen; nog steeds 's werelds meest gebruikte herbicide[ii], goed voor 30% van al het herbicidegebruik in de EU[iii].

Het is ook een klap in het gezicht van alle burgers, evenals van de beleidsmakers die de noodzaak inzien om de biodiversiteit (en de toekomst van de voedselproductie) te beschermen en het algehele gebruik van pesticiden, en glyfosaat in het bijzonder, te verminderen [iv]. Een verlenging van glyfosaat zou in directe strijd zijn met de 50% EU-reductiedoelstelling voor pesticiden van de EU-biodiversiteit en in de "Van boer tot bord"-strategie [v] (SUR-voorstel) en de Verklaring van Montreal na de COP15 over Biodiversiteit.

De gedetailleerde conclusie van de EFSA wordt naar verwachting eind juli 2023 gepubliceerd en de achtergronddocumenten, die enkele duizenden pagina's beslaan, worden naar verwachting tussen eind augustus en half oktober 2023 gepubliceerd.

Nickie van der Wulp, directeur Parkinson Vereniging: “Dit advies is ziekmakend. Efsa neemt hiermee bewust het risico dat mensen die blootgesteld worden aan glyfosaat de ziekte van Parkinson krijgen”.

Anke Bakker, campaigner van Foodwatch: "Deze troebele conclusie is voor iedereen onbegrijpelijk nieuws. Met gif moet je geen risico's nemen. We doen een beroep op onze minister: stem voor de volksgezondheid en het milieu en zet een streep door dit giftige middel!"

Geert Gommers, expert pesticiden van Velt: “Uit het EFSA-advies blijkt niet dat glyfosaat onschadelijk is. Er zijn voldoende alternatieven voor alle huidige gebruikers, dus waar wacht de overheid nog op?”

Margriet Mantingh, voorzitter van PAN-NL: “Ondanks dat de EFSA bij 12 van de 23 voorgestelde toepassingen een hoog ´langetermijnrisico voor zoogdieren´ (wij mensen zijn ook zoogdieren) en `risico’s voor de biodiversiteit´ identificeerde en ondanks het recent ontdekte `Pestgate´ schandaal, waarin duidelijk werd dat pesticiden producenten studies over neurotoxiciteit achterhielden, heeft de EFSA de poort geopend om Glyfosaat weer opnieuw toe te laten. Indicaties van kanker, neurotoxiciteit, impact op het microbioom, bodemgezondheid, bijen en ecosystemen, en alle potentiële schade die wordt gemeld na blootstelling aan glyfosaat worden opzij geschoven. Dit is onbegrijpelijk. Nederland toon je verantwoordelijkheid

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden