Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagaqzine Lifestyle & Gezondheid - Artsen kunnen veel meer mensen met een herseninfarct behandelen dan tot nu toe gedacht. Zelfs tot 24 uur na de eerste klachten is het bij bepaalde patiënten zinvol om het stolsel via een katheter uit het hersenvat te verwijderen.

Dit blijkt uit onderzoek in 18 Nederlandse ziekenhuizen, gecoördineerd vanuit Maastricht UMC+ en gefinancierd door de Hartstichting en de Hersenstichting. De onderzoeksresultaten zijn op 29 maart 2023 verschenen in het toonaangevende medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. 

Weghalen stolsel binnen 6 uur 
Bij een herseninfarct sluit een bloedstolsel een bloedvat af. In 2015 toonden onderzoekers aan dat bepaalde mensen met een ernstig herseninfarct beter en sneller herstellen als artsen dit stolsel weghalen via een dun buisje (katheter). In dit MR CLEAN onderzoek testten de onderzoekers deze nieuwe techniek vooral bij mensen die binnen 6 uur na de eerste klachten in het ziekenhuis kwamen. Sindsdien zijn hier in Nederland al duizenden patiënten mee geholpen.  

Later behandelen ook zinvol? 
Veel mensen komen echter later in het ziekenhuis. Daarom is in het vervolgonderzoek ‘MR CLEAN-LATE studie’ gekeken of deze behandeling ook zinvol en veilig is tussen 6 tot 24 uur na de eerste klachten. Dit deden ze bij patiënten bij wie het beschadigde hersenweefsel nog kan herstellen. Dit zijn patiënten die bloedvaten hebben die via omwegen het herseninfarctgebied nog van bloed voorzien. Artsen kunnen op een CT-scan beoordelen of patiënten dit soort bloedvaten hebben. Bij de deelnemers aan dit onderzoek was dit het geval. 

Positief resultaat
Dit onderzoek toont aan dat mensen die tussen 6 tot 24 uur na de eerste klachten deze behandeling krijgen beter zelfstandig kunnen functioneren en een betere kwaliteit van leven hebben. Na drie maanden ervaren zij minder zichtbare en onzichtbare gevolgen, dan de patiënten die deze behandeling niet kregen. Dankzij dit onderzoek kunnen artsen veel meer mensen helpen met deze techniek. 

Om de acute en de chronische zorg voor mensen met een beroerte te verbeteren, slaan de Hersenstichting en de Hartstichting de handen ineen in een vervolgonderzoek van MR CLEAN-LATE. Lees hier meer over dit project!

Waarom steunt de Hersenstichting dit onderzoek? 
Dankzij dit onderzoek kan een veel grotere groep mensen na een herseninfarct beter en sneller herstellen. Hierdoor ervaren ze minder zichtbare en onzichtbare gevolgen na een herseninfarct en kunnen zij in het dagelijks leven beter functioneren. Dit betekent een betere kwaliteit van leven voor een aanzienlijke groep mensen met een herseninfarct. Hiermee draagt het onderzoek bij aan de missie van de Hersenstichting: gezonde hersenen voor iedereen. 

Lees hier het wetenschappelijke artikel

De participerende ziekenhuizen in Nederland
Amsterdam UMC, Catharina Ziekenhuis Eindhoven, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis Tilburg, Erasmus MC, Haaglanden Medisch Centrum Den Haag, HagaZiekenhuis Den Haag, Isala Zwolle, Leids UMC, Maastricht UMC+, Medisch Spectrum Twente, Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar, Rijnstate Arnhem, St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein, UMC Groningen, UMC Utrecht en Radboud UMC. Zij zijn onderdeel van het landelijke CONTRAST consortium, dat tot doel heeft om nieuwe en betere behandelingen voor beroerte te ontwikkelen. 

Bron: De hersenstichting - www.hersenstichting.nl

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden

Body & Fit