22
Fri, Nov

Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - De medische wereld heeft een overduidelijke voorkeur voor pillen en prikken. Voeding, kruiden, alternatieve geneeswijzen zijn allemaal zaken die ons gezond kunnen maken of houden, maar waar we niet over worden geïnformeerd. Het onderstaande artikel is geschreven door Lars van Hemmen. Hij is werkzaam als herborist in Sneek, en informeert mensen over het ondersteunen van kinderziektes met kruiden. Wat kunnen we doen voor een kind met waterpokken? Lees verder! 

Waterpokken – genezing op een natuurlijke manier 
Waterpokken zijn voor een kind erg vervelend. En voor een hulpeloze ouder wellicht nog meer. Een kind met de pokken is altijd aandoenlijk om te zien, vooral door de jeuk.

Het virus dat de waterpokken veroorzaakt is Varicella zoster (Herpes zoster). Het is goed om kinderen met waterpokken op een natuurlijke manier het genezingsproces te laten doorlopen. Dat dat beter is dan een chemische vaccinatie is vrij duidelijk. Ook de antivirus-medicijnen zijn geen goede oplossing. In Nederland wordt niet gevaccineerd tegen waterpokken en ook medicijnen zijn ongebruikelijk. Dus: gewoon begeleiden met handige tips uit de natuur.

 

Vlier
De eerste preventieve bescherming begint al om het kind een goede weerstand te geven en dan is de vlier (Sambucus nigra) een aangewezen lief kruid voor alle kinderen, mits zij NIET allergisch zijn. De vlier helpt kinderen zelfs ook bij vele andere aandoeningen. Dit kruid voorkomt dat een virus zich kan vermenigvuldigen in een hostcel in het lichaam. Bij kinderen die regelmatig vlierthee en vliersiroop krijgen, wordt het virus tegengewerkt in de groei.

Vlier is erg veilig in gebruik. De vliersiroop vinden veel kinderen zelfs erg lekker. Zelf maak ik van de bes en de bloesem siroop en meng dit af en toe; de bloesem is de favoriet bij kinderen, de rode kleur van de bes is leuker. Bij de bes is er wel een kleine waarschuwing voor mogelijk blauwzuur dat in onrijpe besjes (groene) en de steeltjes zou zitten. Maar dit is nooit echt een groot of ernstig probleem. Het zijn veelal verhalen van de onwetenden, onder ons. Om zeker te zijn kun je de bessen invriezen en daarna koken tot siroop en het grootste deel van de steeltjes verwijderen. Een vork kan een handige hulp zijn bij het afritsen van de bloesem en bessen. Als je dit volgt, zul je een zeer veilig product bereiden. 

Haver
Als ouder kun je heel goed de jeuk en pijn bij waterpokken van je kind begeleiden door de irritatie en jeuk van de pokjes te verzachten en weg te nemen. Een eenvoudig huismiddel is een haverbad. Zelf geef ik nooit echt hoeveelheden aan, omdat ik alles min of meer op gevoel en intuïtie doe. In de natuur is ook alles niet zo nauwkeurig; dat hoort gewoon zo. Neem voor een bad een pan water en kook hierin de grove biologische havervlokken tot een papperige melk. Zeef de haver eruit en voeg ongeveer een halve liter tot een liter havermelk-thee aan het badwater toe. De hoeveelheid is afhankelijk van het bad. Laat het kind lekker in bad onderdompelen. Leer ook meteen af dat meer altijd beter zou zijn; dit komt vooral door de medicijngeneeskunde die berust op chemische reacties (meer chemie is meer reactie); in de natuur en in het lichaam werkt dat helemaal niet op die manier. Maak van je kind dus geen havermout-ontbijt. Heb je geen bad? Maak dan gewoon kompressen met dezelfde haver op de ergste plekken. Doe de haver in een emmer of bak met lauwwarm water. Dompel er een theedoek in en leg die op de huid. Je kunt ook de gekookte haver in een doek wikkelen en dat erop leggen. Spoel na een minuut of tien weer even met vers schoon water en doe dit een half uur tot uur over de gehele huid, de ergste plekken. 

Olie
Je helpt je kind nog meer als je je kind voorafgaand aan het bad insmeert met een lekkere biologische olie, waaraan goede etherische oliën zijn toegevoegd. Als voorbeeld kunnen sinaasappel, citroen, lavendel en een beetje pepermunt (tegen jeuk en pijn) worden toegevoegd. Maak een klein flesje van ca. 100 ml en voeg van iedere etherische olie 2 tot 4 druppels toe. Even goed schudden. Smeer de olie voorafgaand aan het bad in de huid. Water en olie hebben de eigenschap dat ze elkaar afstoten en daardoor zal het badwater de olie dieper in de huid drukken. Na het bad kun je nogmaals de huid in- smeren met de olie. Je kind heeft meteen minder last.

Gebruik altijd alleen (koudgeperste en ongeraffineerde) biologische olie en etherische olie, omdat u geen toxinen in de huid moet wrijven.

Dit kan dagelijks worden herhaald voor een goede begeleiding tijdens de ergste klachten. Op de ergste (waterige) plekjes kan ook de pure etherische olie lavendel worden gesmeerd. Lavendel droogt uit en helpt meteen tegen een mogelijk litteken. Is de huid open dan kan calendulazalf eerst helpen om te genezen en daarna even een aantal dagen doorgaan met de lavendelolie tegen het litteken. 

Mondblaasjes
Als er ook blaasjes in de mond zitten is salie (Salvia officinalis) een goed kruid om het kind mee te laten spoelen. Dit kan met thee of een sterke thee (decoct) van salie dat, afgedekt in een pannetje, twintig tot dertig minuten heeft getrokken. Een andere sterke manier is het kind te laten spoelen met biologische etherische olie van salie; een half glas water (75 ml) met een of twee druppels etherische olie. Niet laten inslikken, maar uitspugen. De gewone thee kan wel gedronken worden.

Bij heel kleine kinderen is een minder sterke thee die afgekoeld is beter en veiliger. Het mag eventueel samen met kamille.

Etherische olie van salie kun je trouwens ook als spoelmiddel gebruiken bij aften.

Vooruit pappa’s en mamma’s, aan de slag! Doe dat gelijk bij de eerste symptomen en ga niet wachten op een fabriekssmeersel van uw huisarts.

Bron: Stichting Vaccinvrij
Auteur: Lars van Hemmen

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden