Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Verboden bestrijdingsmiddelen gevonden die schadelijk zijn voor insecten

4 oktober 2021 - Uit onderzoek van het Pesticide Action Network Netherlands (PAN-NL) blijkt dat er bij de teelt van bloembollen middelen gebruikt worden die verboden zijn omdat ze te schadelijk zijn voor de gezondheid en/of de biodiversiteit. Op de 21 geteste bloembollen zijn gemiddeld 6,9 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden. PAN-NL concludeert, dat het bestrijdingsmiddelengebruik bij bloembollen met een grote waarschijnlijkheid bijdraagt aan een teruggang van insecten, zowel tijdens de teelt ervan als tijdens de bloei in tuinen.

Hoogste gehalten en aantal middelen bij WelKOOP
PAN NL liet 21 bloembollenmonsters van verschillende soorten, tulpen, narcissen, krokussen en blauwe druifjes, onderzoeken bij een gecertificeerd laboratorium op bestrijdingsmiddelen. PAN-NL kocht de bollen bij bol.com en bij tuincentra Intratuin, Groenrijk en WelKOOP. In totaal werden 23 verschillende bestrijdingsmiddelen, waarvan 4 verboden middelen gevonden. Op de blauwe druifjes van WelKOOP werd het grootste aantal middelen gevonden, namelijk 14 met een totale concentratie van 3,4 mg/kg. Blauwe druifjes staan juist bekend als soort dat bijen aantrekt. Het hoogste totaal gehalte aan bestrijdingsmiddelen werd aangetroffen in de krokussen van WelKOOP (3,9 mg/kg).

Verboden bestrijdingsmiddelen in 86% van de bloembollen
Van de 21 onderzochte bollenbevatten 18 monsters (86%) bestrijdingsmiddelen, die in de EU en dus ook in Nederland niet voor het gebruik als bestrijdingsmiddel zijn toegelaten. Het anti-schimmelmiddel carbendazim, verboden sinds 2007, werd gevonden op maar liefst 15 van de 21 bollen. Mogelijk is carbendazim een omzettingsproduct van het zeer recent verboden fungicide thiofanatmethyl. Het insecticide methoxychloor, verboden sinds 2002, is op 5 van de 21 onderzochte bollen aangetroffen. Imidacloprid, verboden voor gebruik op akkers sinds 2018, is gevonden op de Mammoet Crocus van WelKOOP. Het anti-onkruidmiddel pyrazoxyfen is nooit in de EU toegelaten geweest en werd op narcissen van Intratuin gevonden. ´Over deze inmiddels verboden middelen is consensus: ze zijn schadelijk voor insecten en onze biodiversiteit`, zegt Margriet Mantingh van PAN-NL. ´De andere bestrijdingsmiddelen die we vonden zijn weliswaar toegestaan, maar wegens hun schadelijke effecten op de biodiversiteit omstreden zoals prochloraz of spirotetramat`.

Omslag is nodig voor de biodiversiteit en gezondheid van iedereen
Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is de standaard. In 2016 was de oppervlakte waarop bollen biologisch werden geteeld kleiner dan 1%, daarop werden dus geen chemische middelen en geen kunstmest gebruikt. Het aandeel biologisch teelt is sindsdien niet gegroeid. De vraag naar biologische bollen neemt veel harder toe dan het aanbod. `Consumenten kiezen voor biologisch zodra ze weten hoe schadelijk gangbare teelt is voor onze biodiversiteit en gezondheid´, zegt Suzanne van Straaten van webshop Sprinklr, mede-financier van het onderzoek. ´Wij roepen, samen met PAN NL, de overheid op om de omslag naar biologische teelt te faciliteren`, Ook Natural Bulbs, online verkoper van biologische bollen, doneerde voor het onderzoek. ´Ik nodig de gangbare kwekers uit om de omslag te maken naar biologisch, de afzetmarkt is groot genoeg`, zegt Robert Heemskerk van Natural Bulbs.

Contact:
Margriet Mantingh, M: 06-12532813
Maarten Visschers, M: 06-34428154

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

08 december 2022

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Body & Fit