Het ‘intelligent groentebord’ van HAK kan helpen - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Kinderen krijgen te weinig groenten binnen. Het ‘intelligent groentebord’ brengt daar verandering in. HAK onderzoekt samen met Wageningen University and Research (WUR) de mogelijkheden om kinderen onopgemerkt dagelijks meer groenten te laten eten. Vanaf begin 2021 is het ‘intelligente groentebord’ op de markt.
De onmin voor groenten in Nederland is een diepgeworteld probleem. Nederland staat onderaan de lijst van Europese landen als het gaat om dagelijkse groenteconsumptie. Die afkeer voor groenten ontstaat vaak al op jonge leeftijd: gemiddeld eten kinderen niet meer dan 73 gram groenten per dag, terwijl de gezondheidsrichtlijnen 100 tot 150 gram adviseren. Daarnaast eet 40 procent van de kinderen minder dan vijf dagen per week groenten. Volwassenen eten gemiddeld 143 gram groente per dag, terwijl het advies tegenwoordig is om 250 gram te eten.
Lees meer: 'Dit is hét moment voor een wereldvoedselrevolutie'
Een bord met gezichtsbedrog
Om deze negatieve trend een halt toe te roepen ontwikkelt HAK samen met WUR een ‘intelligent groentebord’ om kinderen onbewust meer groente te laten eten. Het onderzoeksteam maakt gebruik van verschillende factoren zoals vorm en kleurstelling. “Op deze manier verleidt het bord je om iets te doen wat je niet in de gaten hebt”, legt Frank Witte, woordvoerder van HAK uit. “Je kan het vergelijken met het tekenen van een cirkel op zwart papier en op wit papier, de ene cirkel lijkt groter dan de andere.”
Witte laat doorschemeren dat het bord bijvoorbeeld groen van kleur kan zijn en een vertekend beeld van diepte kan hebben, waardoor de perceptie voor het kind anders wordt. Het eetpatroon in de eerste tien levensjaren is heel belangrijk voor de ontwikkeling van een gezond eetpatroon. Door kinderen op jonge leeftijd meer groente te laten eten is de kans groot dat zij er op latere leeftijd een gezond voedingspatroon op nahouden.
Groenten zijn goed voor het klimaat
Veel groenten eten is niet alleen goed voor de mens, het is ook beter voor de planeet. Met meer groenten en minder vlees wordt de voetafdruk van ons eten kleiner. Dat is belangrijk, want landbouw, en vooral veehouderij, zorgt voor een heleboel broeikasgas.
Lees meer: Duurzame voeding: ons nieuwe magazine met alles over de toekomst van eten
Bron: HAK | Beeld: Adobe Stock